Kolumnit
13.12.2018

Aina ahdistaa jokin – Jatkuvaa stressiä ei ole helppo taltuttaa

Sara Harju, teksti

JA TAPAHTUI niinä päivinä, että työnantajilta kävi käsky: että kaiken maailman oli haettava kesätöitä puoli vuotta ennen työsuhteen alkamista.

Kesätyöhakujen aikaistumisesta ja sen aiheuttamasta stressistä on tänäkin syksynä keskusteltu, ja esimerkiksi toimittajien ammattilehti Journalisti uutisoi aiheesta marraskuussa.

Myöhäisemmästä ja yhdenmukaisemmasta hakuajasta on ollut puhetta, mutta ratkaisua ei ole löydetty. Se, että jokin työpaikka päättää siirtää rekrytoimista myöhemmäksi, ei paranna tilannetta. Silloin työnhakija joutuu taktikoimaan eri aikaan päättyvien hakujen välillä.

Jo lukiolaiset ovat yhä stressaantuneempia. Suomen lukiolaisten liitto julkaisi marraskuussa kannanoton, jossa tuotiin esiin huoli nuorten jaksamisesta. Liitto viittasi THL:n Kouluterveyskyselyyn, jonka mukaan joka kolmas vastanneista koki hukkuvansa koulutyöhön vähintään muutamana päivänä viikossa. Kun stressille rakentaa hedelmällisen pohjan jo lukiossa tai yläkoulussa, ovat katastrofin ainekset kasassa.

 

KIRJOITUKSISTA JA pääsykokeista saa oivan jatkumon korkeakouluopintoihin. Opintojen loppuvaiheessa tasapainotellaan töiden ja koulun välillä. Sanoako pomolle joo vai valmistua?

Moni laittaa työt opintojen edelle varmistaakseen itselleen paikan työelämässä. Tällöin kurssit ja gradut täytyy ahtaa kalenteriin jaksamisen kustannuksella. Eikä stressi työpaikan saamiseen lopu. Siitä yt-neuvottelut pitävät huolen.

Stressissä ja siitä puhumisessa ei ole mitään uutta. Mutta nykyinen opinto- ja työmaailma herättää kysymyksiä. Milloin stressi loppuu? Mikä on vuosien puurtamisen palkinto? Naulataanko olohuoneen seinälle ”Create a life you don’t need a vacation from” -sisustustaulu ja hyväksytään se, että aina vähän ahdistaa?

Kynttilät, jooga ja lomamatkat auttavat johonkin asti, mutta jatkuvaa stressiä ei ole helppo taltuttaa. Jokainen ansaitsisi kuulla useammin, että aina ei tarvitse jaksaa. Sitä voi olla vaikea hokea itselleen, kun yhteiskunta potkii takapuolelle ja patistaa pakertamaan.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"