Reportaasit
3.10.2014

Tonnikalaa ja turhautumista – miltä tuntuu elää pelkällä opintotuella?

Kuva: Anna Egutkina, käsittely: Aino Heikkonen
Säilykeruuat ovat edullinen ruokavaihtoehto pelkällä opintotuella elävälle opiskelijalle.

Valtio tukee opiskelijoita, mutta 88 prosentilla opintotukea vuonna 2012 saaneista oli muitakin tuloja. Miten loput 12 prosenttia pärjää? Toimittaja kokeili, millaista elämää pelkästään opintotuella voi elää.

Anna Egutkina, teksti & kuva

Ensin on selvitettävä halvin mahdollinen asumismuoto. Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö Toasin asiakaspalvelupäällikkö Pia Ylimäen mukaan tällä hetkellä neliöhinnaltaan kallein kohde on Tullintorilla sijaitseva Tullinaukio. Suosituimpia Toasin kohteita ovat keskustayksiöt, ja niihin on yleensä pitkät jonotusajat. Onneksi pelkästään opintotuella elävän opiskelijan ei tarvitse jonottaa, sillä hänellä ei ole varaa keskustayksiöön, johon hupenisi asumislisä ja opintoraha kokonaisuudessaan.

 

Toasilla kolmen hengen soluasunnossa Lukonkierikassa, jossa jokaisella on oma huone, asuminen maksaa halvimmillaan 220 euroa, mutta sellaiseenkaan luksukseen minulla ei olisi pelkästään opintotuella elävänä välttämättä varaa.

Minun olisi luovuttava yksityisyydestäni ja asuttava halvimmassa mahdollisessa jaetussa neljän hengen huoneessa Toas Cityssa. Sinne haetaan syksyllä kiintiöhaun kautta, ja huoneet ovat valmiiksi kalustettuja. Mikäli onnistuisin saamaan kyseisen jaetun huoneen, vuokrani olisi 154 euroa kuussa, jolloin saisin asumislisää 80 prosenttia vuokrasta eli 123,20 euroa.

Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt korkeakouluopiskelija saa opintorahaa 298 euroa, josta menee 10 prosenttia veroa, eli 268,20 euroa jää käteen. Yhteensä valtio siis maksaisi minulle 391,40 euroa, josta 154 menisi vuokraan. Minulle jäisi 237,40 euroa kuussa käytettäväksi. Koska asuisin mukavasti kolmen muun henkilön kanssa samassa huoneessa Toas Cityssa, joka sijaitsee ydinkeskustassa, en todennäköisesti tarvitsisi bussikorttia. Sähkö, vesi ja netti sisältyvät Toas-kohteiden vuokriin. Minulle ei siis pitäisi aiheutua muita kuluja, ellei puhelinlaskua oteta huomioon.

Päivärahakseni jäisi ruhtinaalliset 7,91 euroa. Vertailun vuoksi: työttömien peruspäiväraha on 32,66 euroa, ja jos vieläpä kuuluu ammattiliittoon, esimerkiksi Journalistiliittoon, päiväraha on palkasta riippuen 78,16-93,51 euroa. Opiskelijoiden pitäisi sinnitellä noin kymmenen kertaa vähemmällä.

 

Ilman rikkaita vanhempia, muita tuloja tai opintolainaa pärjää heikosti, mistä kertoo myös se, että korkeakouluopiskelijoiden opintolainan käyttö lisääntyi kahdessa vuodessa lähes kuudenneksella syksyllä 2011 toteutetun lakimuutoksen jälkeen.

Kelan mukaan ”ennen muutosta kutakin opintotuen osaa tuli hakea erikseen, mutta 1.8.2011 alkaen on opintorahaa saavalle korkeakouluopiskelijalle myönnetty opintolainan valtiontakaus hakemuksetta. Muutoksen tavoitteena oli lisätä opintolainan käyttöä ja siten parantaa opintotuen riittävyyttä sekä lyhentää tutkinnon suorittamiseen kuluvaa aikaa. Lukuvuoden 2012/13 aikana opintotukea korkeakouluopintoihin sai 167 200 opiskelijaa. Heistä 49 prosentilla oli opintolainaa lukuvuoden lopussa, kun kaksi vuotta aiemmin vastaava osuus oli 43 prosenttia.”

Jutun budjetti on laskettu ennen 1.8.2014 voimaan astuneita opintotuen muutoksia. Muutosten jälkeen päiväbudjetti olisi hieman yli 8 euroa.

Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Aikuisopiskelija (8.10.2014 kello: 12:49)

      ”Vertailun vuoksi: työttömien peruspäiväraha on 32,66 euroa, ja jos vieläpä kuuluu ammattiliittoon, esimerkiksi Journalistiliittoon, päiväraha on palkasta riippuen 78,16-93,51 euroa. Opiskelijoiden pitäisi sinnitellä noin kymmenen kertaa vähemmällä.”

      Pikku huomautus. Työtön maksaa peruspäivärahastaan n. 20 prosenttia veroja ja päivärahaa maksetaan viideltä päivältä viikossa. Eli peruspäivärahalla jää käteen n. 18 euroa päivää kohti.
      Totta kai huomattavasti enemmän kuin opiskelijalle, mutta paljon vähemmän kuin vajaat 33 euroa mihin tässä verrataan. Lisäksi työttömälle harvemmin myönnetään niitä alennuksia tai etuja, mitä on opiskelijalla.

      Opiskelijoilla on niukkaa, siitä ovat varmaan kaikki samaa mieltä, mutta peruspäivärahalla elävätkään eivät hirveästi juhli.