Tampere 3
15.10.2014

Tampereelle yksi korkeakoulu? Yhteistyötä suunnitellaan pikaisella aikataululla

Aino Heikkonen

Tampereen yliopisto tiedottaa uudenlaisen korkeakoulun luomisesta Tampereelle. Keskiviikkoiltapäivänä annetussa tiedotteessa todetaan, että Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto tähtäävät yhdessä uudenlaisen korkeakoulun rakentamiseen.

”Tavoitteena on saada aikaan monialainen, innostava ja globaalisti vetovoimainen tutkimus- ja oppimisympäristö, jonka perustana on korkea tieteellinen ja teknologinen osaaminen sekä niiden hyödyntäminen.”

Ehdotus uudesta korkeakoulusta valmistuu tiedotteen mukaan jo ensi vuoden toukokuussa. Sitä valmistelevat korkeakoulujen edustajista koostuva työryhmä. Työryhmässä ovat vararehtorit Mikko Naukkarinen (TAMK), Jaakko Puhakka (TTY) ja Harri Melin (TaY).

Työryhmän tehtävänä on tuottaa ehdotus muun muassa toteuttamisaikataulusta, tutkinto-ohjelmista, opetuksen ja tutkimuksen toteuttamisesta sekä korkeakouluyhteisön painotuksista. Nykyisinä vahvuuksina mainitaan yhteiskuntatieteet, tekniikka, lääketiede, taloustiede sekä niiden uudenlaiset yhdistelmät.

Taustalla ovat korkeakoulujen yhteistyöstä tehdyt selvitykset. Tamperelaiset korkeakoulut kutsuivat viime keväänä vuorineuvos Stig Gustavsonin arvioimaan kolmen korkeakoulun yhteistyötä ja työnjakoa. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy kritisoi selvityksen tekemisen tapaa jo syyskuussa. Tamy suomii selvitystä muun muassa epäselvistä toimintatavoista ja yliopistoyhteisön pimentoon jättämisestä.

Ylioppilaskunnassa ollaankin tyrmistyneitä keskiviikkoiltapäivänä julkaistusta tiedosta, joka annettiin yliopiston sisäisille intra-sivuille vain kolme varttia ennen kuin se julkaistiin medialle.

”Tampereen seudun korkeakoulujen rehtorien ja puheenjohtajien muodostama ohjausryhmä on keskenään ilman keskustelua korkeakoulujen hallitusten, ylioppilaskuntien tai opiskelijakuntien kanssa julkaisseet tiedotteen, joka antaa ymmärtää, että Tampereelle oltaisiin rakentamassa uutta, yhtenäistä korkeakoulua. Vielä tänään yliopistokollegion aamukoulussa rehtori Kaija Holli on vakuuttanut, että yhteistyöselvityksen prosessissa ei ole kiire ja kaikki suunnitelmat ovat avoinna. Viikko sitten maanantaina 6. lokakuuta yliopistofoorumissa sekä  perjantaina 10. lokakuuta Tamyn ja rehtorin tapaamisessa Holli on myös  kertonut, että ei ole enempää tietoa antaa kuin se, että selvitystä tehdään”, Tamy toteaa kannanotossaan.

Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli kiistää, että keskiviikkona julkisuuteen annettu tiedote merkitsisi Tampereen yliopistojen ja ammattikorkeakoulun yhdistymistä.

”Eihän sellaista ole päätetty – vaan selvittää toukokuuhun mennessä onko uudenlaisen korkeakoulu tai yliopistoyhteisö mahdollista rakentaa, ja minkälainen, mitkä olisivat sen hyödyt ja haitat. Työryhmä on päätetty asettaa. Jos seurauksena on yhdistyminen niin siitä päätetään sitten, kun se on ajankohtaista.”

 

 

Tamyn kannanotto korkeakoulujen yhteistyösuunnitelmista.

 

Juttua on täydennetty 16.10. klo 10.56 Kaija Hollin kommenteilla.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"