Näin on! Toimiva taide närkästyttää

Mikael Mattila, teksti

Tampereen yliopistoon perustettiin vuodenvaihteessa taidetoimikunta. Sen tarkoituksena on edistää yliopistolla olevaa taidetta.

”Toimikunta” on hauska sana: siinä on tärkeä mutta reipas klangi, ja se on sanana jotenkin sarjakuvamainen. Mielikuvassani toimikuntaan kuuluu ihmisiä, joilla on salkku, ja he ovat aina tomerasti matkalla johonkin. Mutta se on vain mielikuva. Taiteen on tarkoitus luoda mielikuvia.

Tampereen yliopisto täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Siihen nähden taidetoimikunta perustettiin aika myöhään.

Taidetta täältä löytyy: Väinö Voionmaan muistomerkki, E-siiven kymmenien tuhansien tuntien äänitearkisto ja luentosali A1:n käytävällä oleva rehtorien muotokuvarivi, näin muutamia mainitakseni.

 

Toissa keväänä taide herätti pahennusta. Luokanopettajaopiskelijoiden taidenäyttelyssä nähtiin teos, jossa kaksi Barbie-nukkea harjoitti coitusta. Teos poistettiin näyttelystä. Minusta on aina hauskaa, jos taide närkästyttää. Taiteen on tarkoitus herättää keskustelua.

Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen näyttää rehtoraatin silmissä olevan jo selviö. Siksi toimikunnan perustaminen osui erikoiseen aikaan. Mutta ehkä joku innostuu tekemään Tampere 3:sta kohua herättävän taideteoksen.

 

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"