Reportaasit
20.4.2015

Tanskalainen lähiö taistelee radikalisoitumista vastaan

Kiljahduksia ja tallattuja karkkipapereita. Gellerupin pihat ovat lasten valtakuntaa.

Matala, kellertävä tiilitalo rekkafirman naapurissa on maan pahamaineisin moskeija. Värvätäänkö täältä todella nuoria Isisiin?

“Kuulimme asiasta vasta poliisin kertomana”, vakuuttaa moskeijan varapuheenjohtaja Imad Yasin.

”Nämä nuoret osaavat ajatella itse. Me emme ole koskaan yllyttäneet heitä lähtemään Syyriaan. Mutta heillä on Youtube, josta he näkevät, miten ihmisiä tapetaan joka päivä. Et voi estää heitä tuntemasta.”

Syyrian pitkittyneessä konfliktissa vastakkain ovat shiiamuslimiksi tunnustautuva presidentti Bashar Al-Assad ja maan sunnakapinalliset. Sekasorto on mahdollistanut Isisin kaltaisten äärilikkeiden nousun. Yasinin mukaan Syyriaan lähtijöitä ajaa halu puolustaa sunnimuslimeja. Juuri sitä on jihad: taistelua oman maan, uskonnon ja kansan puolesta.  Kaikki eivät lähde Syyriaan sotimaan vaan esimerkiksi humanitääriseen työhön.

Moskeija yrittää tarjota lähtöä suunnitteleville tapoja auttaa Tanskasta käsin esimerkiksi keräämällä vaatteita Syyriaan lähetettäviksi. Värväyskeskuksen sijaan moskeija on paikka, josta syrjäytyneet nuoret löytävät suunnan elämälleen.

“Länsimainen yhteiskunta ei ole vastannut heidän kysymykseensä elämän tarkoituksesta. He tuntevat elävänsä tyhjyydessä. Monet ovat tulleet meidän luoksemme kaduilta ja jättäneet rikokset.”

Ihmisten tappamista Euroopassa Yasin ei hyväksy, koska täällä jokaisella on ilmaisunvapaus. Sitä kuitenkin käytetään hänen mielestään väärin perustein. Muslimeille islam on enemmän kuin pelkkä uskonto, ja sitä on muiden välillä vaikea ymmärtää.

“Sananvapautta ei ole luotu sen vuoksi, että vahvat voisivat alistaa heikkoja. Tiedän, että monet sanovat muslimien olevan mestareita lyömään pöydälle uhrikortin. Mutta meidän profeettaamme rienataan. Kutsukaa meitä miksi haluatte.”

Yasin ei ole vakuuttunut länsimaisesta demokratiasta.

“Kutsumme sitä, mitä tapahtuu muslimeja vastaan muslimimaissa, terroriksi. Voisinko saada selvityksen sille, miksi demokraattinen Eurooppa ja USA tukevat diktatuureja Lähi-idässä? Poliitikot taistelevat öljystä ja luonnonvaroista, ja nyt olemme matkalla kohti kolmatta maailmansotaa.”

Edellinen sivu Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3 4 5

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"