Kulttuuri
27.11.2015

Arvio: Ympyrää neliöidessä

Järki lähtee kilpasille ruumiin kanssa Iida Rauman teoksessa

Sanna-Kaisa Lähdeaho

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta (Gummerus Kustannus 2015)

”Kerro minulle kuolemasta, Erika”, pyysi Tomi Kontio takavuosina (Vaaksan päässä taivaasta 2004). Ja Iida Rauma kertoo. Rauman toisen romaanin keskiössä on matemaatikko Erika, joka suhtautuu analyyttisesti kaikkeen, jopa itsemurhaan: mätänevä ruumis vahingoittaisi vuokra-asunnon pintarakenteita.

Turkulaiskirjailija on pakannut hengästyttävän määrän teemoja Seksistä ja matematiikasta -teokseensa. Alle 500 sivussa ehditään käsittelemään muun muassa sukupolvet ylittävää puhumattomuutta, kehitysvammaisuuutta, akateemista hierarkiaa ja ympäristöä. Samalla Rauma liittää maagisen realismin piirteitä tekstiin saumattomasti. Ilahduttavan hyvin tehty taustatyö kääntyy silti paikoin valistavaksi luennoinniksi.

Teoksessa Erika luopuu urastaan traagisen välikohtauksen seurauksena ja palaa Suomeen. Takaumien kautta liikutaan Erikan ensimmäisissä seksuaalisissa kokemuksissa: pelätään häpykarvoihin jäänyttä vessapaperia suuseksin aikana, sovitetaan ensimmäisiä rintaliivejä ja hämmästellään erektiossa olevaa penistä.

Erika on uskottavasti rakennettu henkilöhahmo, johon on helppo kiintyä. Yllättävältä ratkaisulta tuntuu siirtyminen kirjan puolivälissä tyystin toisiin henkilöhahmoihin. Kun parinsadan sivun jälkeen katse kohdistetaan transsukupuoliseen kirjastovirkailija Tuoviin, tuntuu kuin kamera lähtisi seuraamaan väärää ihmistä ruuhkabussissa.

Loppua kohden juonen kuljetus ontuu. Houkuttelevasti nimetyt luvut eivät lunasta odotuksia. Aivan kuin koulun eläinpäivään olisi luvattu tuoda dinosaurus ja muoviterraariosta tuijottaisi hätääntynyt gekko.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"