Uutiset
13.1.2016

Opiskelija- ja nuorisojärjestöt asettavat MV-lehden mainostajat boikottiin

Jenna Keto-Tokoi

Poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat nousseet boikottiin MV-lehdessä ja Uberuutisissa mainostavia yrityksiä vastaan.

”Lopettakaa vihapuhetta ja toistuvia valheita levittävien verkkojulkaisuiden tukeminen ja kantakaa yhteiskunnallinen vastuunne.”, järjestöt vetoavat maanantaina julkaistussa kannanotossa.

Kannanoton tavoitteena on painostaa MV-lehdessä mainostaneita yrityksiä poistamaan mainoksensa sivuilta. Painostuskeinoja ovat yritysten boikotiointi ja aktiivinen twiittaaminen yrityksille.

Boikotissa ovat mukana ainakin Vasemmisto-opiskelijat (Vasop), Keskustan Opiskelijaliitto (KOL), Keskustanuoret, Kokoomusten Nuorten Liitto (KNL), Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta, Liberala studerande LSK, RKP-nuoret, Sosialidemokraattiset Nuoret, Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO.

Vaikka Perussuomalaiset nuoret jättäytyi kannanoton ulkopuolelle, puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen toteaa YleX:n haastattelussa (12.1.2016) vihaavansa MV-lehteä. Hän myös toteaa MV-lehden olevan ongelmallinen julkaisu, jota Perussuomalaiset nuoret ei tue. Boikotista vetäytymistä Tynkkynen perustelee sillä, että lehdelle ei haluta lisähuomiota.

MV-lehden mainokset ovat kohdennettuja mainoksia, jotka myy Google. Kaleva-lehden uutisoinnin mukaan MV-lehti saattaa tienata lukijamäärästä riippuen kuukaudessa jopa 16 000 euroa mainostuloilla.

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin kommentoi boikottikohua Facebookissa toteamalla, että MV-lehteä ei tehdä rahasta, vaan sananvapaudesta. ”Joo kyllä, ovat he mainostajia saaneet pois nyt, mutta haluaisin muistuttaa, että niistä mainoksista ei ole korvausta mitä ihmiset luulee”, Janitskin kirjoittaa mainosrahoista.

Opiskelija- ja nuorisojärjestöjen puheenjohtajat perustelevat boikotin tarpeellisuutta MV-lehden haitallisilla sisällöillä: “Nämä julkaisut lietsovat vihaa vähemmistöjä, pakolaisia ja yhteiskunnan vähäosaisia kohtaan. Tekstien avulla haetaan oikeutusta avoimelle vihapuheelle ja samalla kerätään rahoitusta toimintaan käyttämällä liioiteltuja tai keksittyjä mukauutisia”.

Janitskin kommentoi kannanottoja ja Facebookin Loppu MV-lehdelle -yhteisöä terävin sanoin: ”Viharyhmässä Loppu MV-lehdelle hoetaan, että MV-lehti on rasistinen vihajulkaisu. Yhtäkään konkreettista esimerkkiä ei kukaan pystynyt kertomaan.”

Opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kannanotto on osa laajempaa Loppu MV-lehdelle -kampanjaa, joka on kerännyt lähes 10 000 tykkäystä Loppu MV-lehdelle -yhteisössä Facebookissa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Markus Puranen (27.1.2016 kello: 12:39)

      Tuntuisi vaikealta, ”hämmentynyt”, toimia sellaisen julkaisun oikaisijana, jonka lähtökohtana on disinformaatio ja maahanmuuttovastaisuuden lietsominen laittomin ja journalismin ohjeiden vastaisin keinoin. Eräs toimittaja ilmaisi asian hyvin. Kun sanotaan, että MV lehti kirjoittaa siitä mistä muut eivät. Muut eivät voi koska ne eivät ole totta.

    2. Hämmentynyt (19.1.2016 kello: 05:12)

      Sinne mv-lehteen voi näköjään kuka tahansa lisäillä kommentteja uutisten perään, eli miksi ihmeessä nuo eivät mieluummin lähetä oikaisuja noihin juttuihin joissa he katsovat olevan virheitä. Paljon helpompi ja demokraattisempi vaikutustapa.