Reportaasit
3.3.2016

Ylilauta: Törkytehdas kohtelee kaikkia yhtä huonosti

Emmi Nieminen

Ylilauta on – ainakin joidenkin sen käyttäjien silmissä – tietynlainen salakerho, johon ei kaivata ulkopuolisia. Toisilleen raivoavat anonyymit muodostavat tiiviin ja itsetyytyväisen yhteisön.

“Se on monelle psykologisesti tosi tärkeä paikkaa, jossa saa purkaa omia tunteita anonyymisti. Tuskin on aihetta, josta siellä ei saisi myrskyä aikaan. Koko juttuhan oikeastaan perustuu siihen, että siellä huudellaan paskaa ihan kaikesta”, Kieksi toteaa.

Samaan aikaan toisaalla AP:lla on massiivinen ongelma. AP:n kumppanilla on ollut seksielämää ennen AP:ta. Panohistoria tulee aika ajoin ilmi aiheuttaen AP:ssa valtavaa mustasukkaisuutta.

Ihmiset kohtelevat toisiaan sikamaisesti myös reaalimaailmassa, joten miksi he käyttäytyisivät internetissä yhtään sen paremmin? Näin sensuroimattomia ajatuksia ei tosin arkielämässä juuri kohtaa, joten on ymmärrettävää, jos ne pöyristyttävät.

Vyyhtiä puretaan parhaillaan Ihmissuhteet-alalaudalla. Pian käy ilmi, ettei tyty varsinaisesti tyrkytä tietoa entisistä heiloistaan, vaan AP hakeutuu itse tiedon lähteille – esimerkiksi stalkkaamalla ”tössön” entisiä kumppaneita sosiaalisesta mediasta.
Kuulostaa kaikin puolin järkevältä toiminnalta.

Ihmissuhteet-alalaudalla joutuu helposti kosketuksiin hyvin ahdistavien ajatusmaailmojen kanssa. Naiseksi oletetun keskustelijan on turha odottaa minkäänlaista asiallista kohtelua, ja aikalailla kaikki AP:n ihastusta lukuun ottamatta ovat tavalla tai toisella anteliaita.

Joku saattaisi sanoa, ettei parisuhdetta tai tyttöjen huomiota mielivän miehen välttämättä kannata huoritella naisia, mutta eihän niin hullua ajatusta uskoisi kukaan.

Ylilaudan kauhisteleminen tuntuu silti hieman naiivilta.

Ihmiset kohtelevat toisiaan sikamaisesti myös reaalimaailmassa, joten miksi he käyttäytyisivät internetissä yhtään sen paremmin? Näin sensuroimattomia ajatuksia ei tosin arkielämässä juuri kohtaa, joten on ymmärrettävää, jos ne pöyristyttävät. Välilehden voi sulkea ja silmät laittaa kiinni, mutta se ei poista keskusteluja ja niiden edustamia ajatusmaailmoja – tai ihmisiä, joiden mielestä on täysin okei levittää internetissä kuvia vähäpukeisista teineistä.

Keskustelupalstojen juridinen asema on hieman mutkikas. Jokainen käyttäjä on lähtökohtaisesti vastuussa lähettämistään viesteistä. Ylläpitäjä saattaa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos hän sallii sen, että hänen sivustoaan käytetään rikosviestien julkaisemiseen. Käytännössä on kuitenkin vaikea määritellä, milloin “salliminen” on ollut tahallista ja milloin tahatonta.

Yleisimpiä rikoksia Ylilaudalla ovat kunnianloukkaukset. Kuvien ja videoiden levittämisestä tehdään kuukausittain muutama rikosilmoitus. Useimmiten poliisi pyytää loukkaavan viestin lähettäjän IP-osoitetta. Eipä Kinnusella juuri muita tietoja olisi antaakaan.

Kinnusen mukaan nyymit ilmiantavat laitonta sisältöä niin ahkerasti, ettei ylläpidon tarvitse juuri asiaan puuttua. Kerran Kinnunen on tosin tehnyt rikosilmoituksen, kun anonyymi joukko häiriköi Ylilautaa turhan raivoisasti.

“Ne spämmäsivät esimerkiksi Ikea-pöytien kuvia. Ei niissä mitään järkeä ollut.”

spede_220dpi_rgb2

Täysi järjettömyys on toisaalta yksi Ylilaudan viehättävimmistä piirteistä. Ylilauta ei ole mikään superrikollisten ja hakkereiden kokoontumispaikka. Sen sijaan anonyymit peukaloivat McDonald’sin hampurilaisäänestyksiä ja piinaavat verkkokauppojen asiakaspalveluchatteja.

Saattaisi kuvitella, että järkevillä ihmisillä olisi jotain muitakin intressejä elämässään kuin tuntemattomien ihmisten ärsyttäminen ja hassujen meemien askartelu, mutta ei nyt takerruta siihen. Ja tavallaan on mahtavaa asua maassa, jossa istuvasta presidentistä voi photoshopata Linnan juhlissa hallusinoivan happojeesuksen.

Keskeinen kysymys on, mikä on sananvapauden hinta. Onko vapaa keskustelu kaiken kuonan arvoista? Kinnusen mielestä on. Hän toteaa, ettei Ylilaudalla oikeastaan tapahdu mitään, mitä maailmassa ei olisi ennen nähty.

 Ylilauta ei ole mikään superrikollisten ja hakkereiden kokoontumispaikka. Sen sijaan anonyymit peukaloivat McDonald’sin hampurilaisäänestyksiä ja piinaavat verkkokauppojen asiakaspalveluchatteja.

Ja tehdään laudalla välillä hyvääkin.

Kun Ylilaudan suosiossa olevat vloggaajat Markoboy87 ja Niilo22 jäivät peräkkäisinä vuosina Tubeconissa ilman palkintoja – yleisön suosikki -titteleistään huolimatta – nyymit pistivät pystyyn keräyksen. Markoboylle ostettiin televisio ja PlayStation, mutta Niilolle kerättiin rahaa lähes 1900 euroa. Niillä hänelle ostettiin muun muassa polkupyörä, kaupan hienoin Moccamaster, PlayStation, lava ES-energiajuomaa ja LED-televisio.

“Jos joku väittää, että siellä on vain kiusaamista ja lapsi- ja paskapornoa, niin ei se ihan vastaa todellisuutta”, Kinnunen sanoo.

Kuten jokainen joskus internetissä käynyt tietää, ei maahanmuuttomölinältä voi välttyä. Oli vain ajan kysymys, milloin maahanmuutosta rasistiseen sävyyn räyhäävät ”hommahopot” syöksyivät myös Ylilaudalle.

Invaasio näyttää raastavan monen hermoja. Pöljimpiä rasisteja pilkataan nyt yhtä innokkaasti kuin MV-lehdessä halveerataan suvakkeja.

Tammikuun puolivälissä käyttäjä nimeltä Retronyymi latasi YouTubeen Matu vaanii -musiikkivideon, joka on jonkinlainen häiriintynyt lyyrinen esitys maahanmuuttokeskustelun hölmöimmistä kliseistä Marko Haaviston Paha vaanii -kappaleen pohjalta.
Esimerkiksi tähän tyyliin:

Naiset sekä lapset meidän täytyy piilottaa
kun matu-joukko villiintynyt kansaa kiihottaa
pusikossa lymyillen vain etsii sopivaa
tytyä, jonka väkivalloin voisi rikastaa

Nerokas muttei erityisen hienovarainen parodia meni ohi ainakin mediamoguli Ilja Janitskinilta, joka julkaisi kappaleen sanoituksineen MV-lehden verkkosivuilla.
Lankesit paskaan, uusystävä.

Lähteet: Juttua varten on haastateltu myös aktiivisia lurkkaajia ja pyydetty taustatietoja oikeusministeriön ja poliisin asiantuntijoilta.

 

Lyhyt nyymi-suomi-nyymi-sanakirja:

AP: Keskusteluketjun aloittanut postaaja.

Alalauta: Kuvalaudan alaosasto

Kuvalauta: Keskustelupalsta, jossa kuvilla on merkittävä rooli. Saaneet alkunsa Japanissa.

Lurkata: Kuvalaudan selailua. Ei edellytä aktiivista osallistumista.

Nyymi: Anonyymi

Pakottaa: Tuputtaa ylenpalttisesti jotakin meemiä, ajatusta, ideologiaa, itseään tai mitä tahansa
asiaa kaikille mahdollisille tahoille.

Tuplat päättää: Kuvafoorumilla postaukset identifioituvat numerosarjalla. ”Tuplat” on postaus, jonka sarjan kaksi viimeistä numeroa ovat samat.

Uushomo: Kuvafoorumia vasta vähän aikaa käyttänyt henkilö, joka ei ole tietoinen sivuston historiasta, meemeistä tai  tavoista ja säännöistä.

Vanhahomo: Uushomon vastakohta. Paheksuu uusien käyttäjien tietämättömyyttä.

Edellinen sivu


Sivu: 1 2

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. kandivainaa (24.4.2017 kello: 11:05)

   Ylilaudan sivusto on ”parempi” painos Suomi24:n vastaavasta. Ylilaudan sivustolla sanansäilää heiluttavat hulluutensa tukahduttavat oliot, jotka katsovat olevansa ylempänä Suomi24:n väkeä. Kyse on kuitenkin samasta sairauksien kirjosta!

  2. Juhis 9a (6.2.2017 kello: 22:16)

   Laki nyymei paikal? Saako ope pakottaa ottaa odensin pois suusta oppi tunnil vaik oon ostanu denssit viikko rahoil?

  3. Satunnaisnyymi (24.12.2016 kello: 09:15)

   Hyvin kirjoitettu, kiitos tästä!

  4. AP (24.12.2016 kello: 08:38)

   POISTA TÄÄ HETI!!!!!!

  5. Kukko pärssinen (1.12.2016 kello: 17:28)

   Luin ja täytyy sanoa, että tämän kaltaista kirjoittelua arvostan. Tässä oli pitkästä aikaa oikeasti lähes kokonaan, jos ei kokonaan neutraali kirjoitus ylilaudasta, saatika mistään mielipiteitä vahvasti jakavasta asiasta. Sanottiin lähinnä vain faktat ja jätetään lukijan päätettäväksi millaisen kuvan hän itselleen aiheesta luo.

   Suomi tarvitsee enemmän puolueetonta journalismia ja puolueettoman median.

  6. anonyymi (1.12.2016 kello: 16:51)

   Tuplat päättää miten maustan kisseni.

  7. Turha väittää (30.11.2016 kello: 23:33)

   Jännä vaan, että sivustolla haukutaan naisia ja nuoria tyttöjä huoriksi, läskeiksi, rumiksi, postataan erityisesti naisia halveeraavia kuvia, videoita jne., mutta miehistä ja nuorista miehist ei yhtään mitään, miksi? Kestäisikö miesten kantti jos heidän persettään kuvattaisiin luvatta, juorultaisiin=mustamaalattaisii. koko elämä (lähinnä perättömiä), postaltaisiin laittomasti kuvattuja, halveeraavia videoita jne?

   Naisia saa siis kiusata, halventaa ja esineellistää, mutta miehiä ei, miksi?
   Mistä moinen kiihkomielinen naisviha?

   Naisten kuvien postaamista perustellaan, että naiset nauttivat ja hakevat huomiota ja haluavat itse tulla kuvatuiksi ja ovat huomiohuoria. Tämä ei läheskään aina pidä paikkaansa, vaikka tavis heteroäijä näin sen omissa seksuaalifantasioissaan haluaa näkevän.
   1. On myös paljon ihmisiä, jotka eivät ole huomiohuoria eivätkä julkisuuden henkilöitä eivätkä edes wannabe-julkkiksia. Läheskään kaikki naiset eivät hae huomiota eivätkä edes vastakkaiselta sukupuolelta. Kaikki eivät halua olla somejulkkiksia.
   2. On hyvin mahdotonta poistattaa itsestä laittomasti kuvattuja kuvia tai videoita tai kunnisnloukkaustekstejä jos itse ei ole tietoinen, että itsestä on laitonta materiaalia ko. sivustolla.

   3. Sivusto mahdollistaa laajamittaisen kiusaamisen, perättömien asioiden levittelyn jne. Tätä käyttävät hyväksi mieleltään sairaat psykopaatit, sadistit, raiskarit, murhaajat, kouluampujat, toisia ihmisiä tarkoituksella itsemurhiin ajavat, kiristäjät, poliittiset ja valtiolliset tahot, koulukiusaajat, pettyneet exät, tuntemattomat, pettyneet ihailijat ja ahdistelijat jne.

   Lisäksi sivuston yleinen ilme kielellisesti on hyvin
   vihamielistä, halventavaa ja toisia ihmisiä pilkkaavaa. Paljon myös esiintyy alaikäisten kuvia, videoita jne. tai kyseenalaisin keinoin hankittuja kuvia ja videoita esim. tytöistä ja naisista salaa otettuja perse ym. nakukuvia ja videoita.

   On myös turha väittää, että ko palsta olisi puolueeton, ei ole. Palstoilla piilomainostavat teleoperaattorit, aikuisviihdefirmat, koulutusfirmat, koulut, valtio työpaikkoineen ja koulutuksineen, poliittiset toimijat jne.

  8. Anomuumi Iguaani (6.11.2016 kello: 03:15)

   >me olimme Helvetin perkeleet.

  9. Odens (8.10.2016 kello: 16:09)

   Black humor is like food everyone dosent gedit

  10. Kyrlpä (1.9.2016 kello: 17:59)

   Vittu

  11. Silokkisuvakki (19.7.2016 kello: 00:59)

   Tervetuloa laudalle te kaikki muka-intellektuellit suvakit :3

  12. hmm (8.3.2016 kello: 01:17)

   tosiaan kaikki ketä ei haluu voi olla vaa kattomatta sinne ylilautaan nii problem solved.

  13. tornihuhu (7.3.2016 kello: 23:31)

   poista tää heti
   t.sopsy

  14. Spede (7.3.2016 kello: 11:29)

   Olet varmasti todella diippi ja cool toimittaja. Urbaani jumalahahmo ja sivistyneistön unelma. Jos keskittyisit pätemään pienessä piirissäsi ja jättäisit muut rauhaan? Laudat eivät ole cool, niistä ei ole cool tehdä juttuja. Ole hyvä ja poistu jakamaan moraaliasi muualle.

  15. utanyymi609 (7.3.2016 kello: 00:16)

   Jutun antama kuva vastaisi eräiltä kohdin paremmin todellisuutta, jos moraaliystävä olisi malttanut jättää omat mielipiteensä hetkeksi narikkaan.

  16. Kalle Von Haevumaeki (6.3.2016 kello: 22:57)

   Artikkeli oli yllättävän asiallinen, olet saanut hieman nopeasti tiivistettyä laudan toimintaa eri näkökulmista. Aikaisemmat mediajulkaisut ovat painottaneet polisiitapauksia, sekä ylilaudan paskaisuutta, ottamatta huomioon esim. alalautojen merkitystä ja jopa satunnaisessa tapahtuvaa vakavaa keskustelua. Kiitos artikkelista, nyt pitää lähteä äkkiä sillä isäni on vääntämässä minua lattialle.

  17. Korianteri suvakki (6.3.2016 kello: 14:19)

   Hommahopot eivät ilmestyneet ylilaudalle. Takku.net foorumilla tosin on järjestelmällisesti puhuttu, että pitää mennä ylilaudalle pakottamaan mielipiteitään. Suurin osa nyymeistä on ainakin hieman matuvastaisia. 2/5 koska lankesin

  18. Rasistimaisteri (6.3.2016 kello: 03:30)

   Laudat ovat kylläkin aina olleet kebabinpoistoa vaativia paikkoja ja nimenomaan ylebotit ja takkutukat ovat uusi ilmiö. (2)
   Todella heikko kirjoitus.

  19. ylis on speed :DDDD (5.3.2016 kello: 14:49)

   ylis on speed :DDDD

  20. ne vei mun lautakulttuurin (5.3.2016 kello: 03:38)

   Sinä olet TÄYSIN käsittänyt väärin satunnaisen idean. Satunnainen ei ole ”hei kaverit löysin hauskan linkin ha ha.” Satunnainen ei ole Iltalehden kukkahattuilua. Satunnainen ei ole Suomi24, Demi tai vauva.fi. Satunnainen on paikka ihmisille olla hirviöitä. Järkyttäviä, tunteettomia, välinpitämättömiä hirviötä joita he todella ovat.
   Tsunami tappaa ihmiset Aasiassa ja me nauramme. Psykoottinen emo toteuttaa sairaita mielihaluja kissallaan ja me nauramme. Mies raiskaa lapsenlapsensa, me nauramme ja pyydämme lisää. Itsemurha, henkirikos, kansanmurha- me nauramme. Rasismi, seksismi, syrjintä, muukalaisviha, raiskaus ja perusteeton viha- me nauramme. Me olemme julmia; me emme anna anteeksi; me emme unohda; me olemme internetin todelliset kasvot.

  21. Bussinyymi (5.3.2016 kello: 03:32)

   Jaa täällä yritetään ratsastaa julkisuuteen taas ylilaudan kustannuksella kuten tuo katala Sami teki. Hävetkää aviisin henkilökunta…hävetkää

  22. Anonyymi ei ole legioona, mutta ihan hyvä yhteisö silti (4.3.2016 kello: 22:35)
  23. ylis (4.3.2016 kello: 21:05)

   kävi
   tääl
   😀

  24. hav'smäck's (4.3.2016 kello: 18:13)

   ai oot >tytynyymi :3

  25. Lurkker (4.3.2016 kello: 16:29)

   Ei xyeet ylis taas vauhis:D

  26. spröd (4.3.2016 kello: 14:33)

   😀

  27. Harmaa vammanen hissis (4.3.2016 kello: 14:21)

   Suomen top-1 vammast eli Harmaa vammast ei mainittu? Hävetkää

  28. sprdospärd (4.3.2016 kello: 13:44)

   juttu oli oma tekemä

  29. 3am (4.3.2016 kello: 13:21)

   Mä oon aina rakastanut tätä yhteisöö 😂😂😂👌🏼👌🏼👌🏼

  30. uusystävä (4.3.2016 kello: 11:40)

   5/5 jos totta 😀

  31. humaani rasisti (4.3.2016 kello: 10:43)

   Hommahopot eivät syöksyneet ylilaudalle. Laudalla ei kuittailla rasisteille kuin mv-lehdessä suvakeille. Tällaiset kuittailijat ovat pieni vähemmistö. Laudat ovat aina olleet hyvin rasistisia ja yleisesti rasismin hyväksyneitä ympäristöjä. Amerikassa Trumpin innokkaimmat kannattajat internetissä löytyvät kuvalaudoilta.

   Eikä lautojen rasismi ole vain häiriköintiä, vaan pohjaltaan nuorten nörtähtävien miesten jakama älyllinen ja moraalisihanteellinen käsitys siitä, että rasismi on välttämätöntä hyvän puolustamiseksi ja säilyttämiseksi länsimaisessa sivistyksessä.

  32. anomuumi (4.3.2016 kello: 00:07)

   ebin

  33. hpiåhoj (3.3.2016 kello: 23:19)

   3.5/5