Uutiset
14.9.2017

”Uusi on ihan pian vanha” – Tampereen korkeakoulun nimeksi sittenkin ”Tampereen yliopisto”

Väinö Vasara, teksti
Teppo nieminen/Aviisin arkisto, kuva

Tampereen uuden korkeakoulun pitkään jatkunut nimeämisnäytelmä on saanut uuden käänteen. Huhtikuussa korkeakoulun nimeksi ehdotettiin ”Tampereen uusi yliopisto” eli ”Tampere New University”, mikä herätti tuolloin runsaasti kritiikkiä.

Nyt hallitus on sittenkin ehdottanut korkeakoulun nimeksi ”Tampereen yliopisto” ja englanniksi ”Tampere University”.

Tampere 3 -säätiön puheenjohtajan Marja Makarowin mukaan yliopistoyhteisö alkoi epäillä sanojen ”uusi” ja ”new” käyttöä ja ehdotti hallitukselle nimen vaihtamista. Korkeakoulusäätiön, TTY:n, Tamkin ja TaY:n hallitukset olivat nimuutoksesta lopulta yksimielisiä.  Korkeakoulusäätiön hallitus luovutti nimiehdotuksen eduskunnan sivistysvaliokunnalle, joka päättää asiasta viime kädessä.

”Uusi on ihan pian jo vanha”, Makarow kommentoi nimen vaihdon syitä.

”Voin kuvitella että Tampereen teknillinen yliopisto ei olisi ihan heti nielaissut muutosta, mutta sieltä tuli viesti, että he hyväksyvät sen.”

Englanninkieliseen nimeen hallitus otti mallia muun muassa Tukholman ja Lundin yliopistoista, joissa kaupunki mainitaan edellä. Nimi myös eroaa nykyisestä muotoilusta.

”Jos se olisi ollut Tampereen yliopisto ja University Of Tampere, niin se olisi ollut täysin identtinen nykyisen Tampereen yliopiston nimen kanssa”

Uuden Tampereen yliopiston on määrä aloittaa toimintansa 1.1.2019.

 

Muokattu 12:16. Korjattu kirjoitusvirhe sanasta Tampereen yliopisto.

Muokattu 13:27. Jutusta saattoi saada aiemmin käsityksen, että nimestä on päätetty. Kyse on ehdotuksista.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Varpu (14.9.2017 kello: 20:04)

      Kunpa Tampereen kaupunki olisi joustanut, niin olisi saanut vaikka Koski-yliopiston. Tampere yliopisto kuulostaa tälleen teekkarin korvaan vähän liian paljon Tampereen yliopistolta.