Uutiset
31.10.2017

Miksi Marco de Witin ja Mari Kososen kuvaaminen haluttiin kieltää? Näin kommentoi järjestäjä

TUIJA SILTAMÄKI, TEKSTI JA KUVA

 

Aviisi kertoi aiemmin tänään, että Youtubesta ja Suomi ensin liikkeestä tutut Marco de Wit ja Mari Kosonen häiritsivät edustajistovaalin vaalimarkkinoita jakamalla Ilja Janitskinin kannattajakortteja ja videoimalla tapahtumaan osallistuneita ehdokkaita ja kävijöitä. Iltapäivällä he kuvasivat myös kansainvälisen valiokunnan järjestämää vaalipaneelia.

De Wit ja Kosonen kampanjoivat paikalla Sinimusta Viheroikeisto -vaaliliiton toimeksiannolla. Vaaliliittoon kuuluvat Seppo Lehto ja Olli Heikkilä. He eivät olleet paikalla aamupäivällä, mutta liittyivät seuraan myöhemmin.

Iltapäivällä sattui myös välikohtaus, jossa tuntemattomaksi jäänyt tekijä pihisti de Witin lippalakin. De Wit ja Kosonen jahtasivat päähinevarasta päätalon yläaulan, Juveneksen ja harjoitustoimitukseen johtavien rappusten kautta pihalle.

 

KESKUSVAALILAUTAKUNNAN sihteerin ja Tamyn pääsihteerin Sanni Pietilän mukaan Sinimustan Viheroikeiston delegaatiolla oli lupa kampanjoida tapahtuman yhteydessä siinä missä muillakin.

Janitskinin kannattajakorttien jakaminen kiellettiin, koska edustajistovaalien yhteydessä ei saa käydä muuta kampanjaa. Kuvaaminen puolestaan kiellettiin, koska edustajat ja äänestäjät pitivät sitä ahdistavana ja häiritsevänä. Järjestäjillä on oikeus puuttua häiritsevään käyttäytymiseen.

”Ei haluttu kieltää ketään kampanjoimasta, mutta haluttiin, että se tehdään asiallisesti”, Pietilä sanoo.

 

SINIMUSTAN VIHEROIKEISTON vaalitempaus vaikuttaa todennäköisesti edustajistovaalien järjestelyihin.

Pietilän mukaan päivän tapahtumista pyydetään tuskin jatkoselvitystä yliopiston vartijoilta tai vahtimestareilta, mutta nyt mietitään, miten tulevat vaaleihin liittyvät tapahtumat järjestetään niin, että kaikki halukkaat voivat osallistua niihin kokematta epämukavuutta tai ahdistusta.

Torstaina järjestetään edustajistovaalien toinen vaalipaneeli, jonka oli tarkoitus olla kaikille avoimessa Linna-rakennuksen aulassa. Se päätettiin kuitenkin siirtää päätalon D11-luentosaliin, johon pääsy on ainoastaan ylioppilaskunnan jäsenillä.

Suljetussa tilassa on kielletty kaikki kuvaaminen lukuun ottamatta järjestäjien tuottamaa materiaalia. Kaikkien tilaisuuteen osallistuvien opiskelijakortit tarkistetaan ovella.

”Kaikki, myös tämän vaaliliiton edustajat, ovat edelleen tervetulleita osallistumaan tilaisuuksiin, mutta kaikilta liitoilta ja ehdokkailta odotetaan kunnioitusta vaalimainonnan sääntöjä kohtaan ja asiallista käyttäytymistä”, Pietilä toteaa.

 

Edustajistovaalien ennakkoäänestys jatkuu 3. marraskuuta asti. Varsinaiset vaalipäivät ovat 7. ja 8. marraskuuta.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. Hohhoijakkaa (7.11.2017 kello: 12:24)

   Minua ei voisi vähempää kiinnostaa Marcon ja muiden sankareiden pelleily, mutta tämä päätös tulisijättää jokaisen kuulijan ja äänestäjän vastuulle, eikä sensuroida kampanjointia näennäisin syin. En aio siis tänäkään vuonna äänestää näissä leikkivaaleissa, koska nuoret ja tietämätömät Tamylaiset eivät osaa olla provosoitumatta ja polikoimatta päätöksiään. Valitettavasti uskottavuutenne murenee tällaisten päätösten myötä, joten suosittelen pohtimaan jatkossa kieltoja tai sensurointeja tarkemmin ja voisiko taustalla olla sittenkin oma arvomaailma eikä mikään demokratian vastainen toiminta tai häiriköinti..

  2. Jute78 (7.11.2017 kello: 10:29)

   ”[…] nyt mietitään, miten tulevat vaaleihin liittyvät tapahtumat järjestetään niin, että kaikki halukkaat voivat osallistua niihin kokematta epämukavuutta tai ahdistusta.”

   Tuota noin. Olisiko ennemminkin syytä miettiä sitä, että kaikki halukkaat voivat osallistua edustajistovaaleihin kokematta syrjintää? Vaikka Seppo Lehdosta voi olla montaa mieltä, niin oikeus hänelläkin on olla vaaleissa ehdolla. Ei Tamyn keskusvaalilautakunta voi pitää mitään safe space -kokousta ja muutella Suomen lakia. Toisekseen, kuuluuko suljettu toiminta ja kuvauskielto jatkossa kaikkeen Tamyn toimintaan? Saattaa nimittäin olla niin, että AINA löytyy joku, jonka mielestä julkisen tilaisuuden kuvaaminen on ahdistavaa – etenkin nykyisenä ainutlaatuisten lumihiutaleiden aikakautena.

   Jos ei kestä erilaisia mielipiteitä tai julkinen keskustelu ei maistu, niin yliopisto saattaa olla väärä paikka.

  3. Hävettää olla yliopistolainen (6.11.2017 kello: 23:56)

   samaan totalitariaan ajaudutaan mihin (liitto)valtiotasollakin.

  4. Hei (2.11.2017 kello: 19:37)

   Koskeeko kuvauskielto kaikkia muitakin

  5. Red Ardi (1.11.2017 kello: 18:18)

   Miksi verorahoilla ylläpidetyssä yliopistossa sallitaan vain yksi poliittinen suunta?
   Mikään ei ole ilmeisesti muuttunut 70-luvulta.
   de Witin lippiksen vieminen oli lapsellinen temppu, turha olla ylpeä..

  6. Oikeutta sivistysvaltioon (1.11.2017 kello: 15:54)

   Pakkoyhdistykset tulee kieltää ja poistaa moiset diktatuurilait, ja jokaiselle oikeus opiskeluun ilman mafiamaksuja!

  7. Joonatan (1.11.2017 kello: 11:54)

   Miksi väärien ehdokkaiden vaalimainosten repiminen on Tampereen yliopistolla sallittua?

  8. jykä waari (31.10.2017 kello: 22:40)

   niin ja se sinimustan viheroikeiston vaalimainosten jatkuva tuhoaminen menee tietysti tuon kunnioitusta vaalimanontaa ja sääntöjä kohtaan sekä asiallista käytöstä……vai inko se sitä vasemmiston parempaa käytöstä

  9. Derp (31.10.2017 kello: 20:42)

   Se joka nyysi Marcon lippalakin on sankari.

  10. John (31.10.2017 kello: 20:11)

   ”…ja ehdokkailta odotetaan kunnioitusta vaalimainonnan sääntöjä kohtaan…”
   Siis vaalimainosten repiminen on kuitenkin sallittua?

  11. J.P. (31.10.2017 kello: 18:41)

   Puna-vihree yliopisto on pepusta. Anarkistit pilaa koko Suomen (siinä samalla oman tulevaisuutensa). Ei jatkoon!

  12. Korhone (31.10.2017 kello: 18:34)

   Nyt on mennyt jossain yli. Eiköhän tuollaisen tilaisuuden pitäisi olla avoin kaikille? Tämä ei ole enään demokratiaa!!! Mikä puna-vihreäkampus siellä oikein majailee, fuck!

  13. doh (31.10.2017 kello: 17:45)

   Musta väärä ratkaisu siirtää tapahtuma pois muutaman häirikön takia. Kyllä ne muutama häirikköä voidaan heittää yliopistolta pihalle ihan häirikäyttäytymisensä vuoksi, että muut saa rauhassa harjoittaa yliopistodemokratiaa. Noilla ei ole mitään muuta tavoitetta kuin häirintä, ja nyt ilmeisesti onnistuivat tavoitteessaan, kun heitä varten aletaan tehdä erityisjärjestelyitä.

  14. Junes Lokka (31.10.2017 kello: 17:33)

   Minkä lain perusteella järjestäjä meinasi kieltää julkisen tilaisuuden kuvaamisen?

  15. Tomppa (31.10.2017 kello: 17:14)

   ”Kuvaaminen puolestaan kiellettiin, koska edustajat ja äänestäjät pitivät sitä ahdistavana ja häiritsevänä. Järjestäjillä on oikeus puuttua häiritsevään käyttäytymiseen.”

   Haluaisin huomauttaa, että häiritseväksi käytökseksi koettu ei vältämättä ole häiritsevää käytöstä. Jos minua häiritsee se, että joku tulee istumaan bussissa viereeni, se on minun ongelmani eikä viereeni istahtaneen. Jos jotakuta häiritsee kuvatuksi tuleminen vaalitilaisuudessa, ei varmaankaan sitten kannata osallistua vaalitilaisuuteen.