Kulttuuri
23.10.2017

”Minähän loin ysärimusan” – Radiokonkari Kari Kaivolan mielestä 90-luvun musiikkia voi kuunnella ilmankin nostalgiaa

JUHO KANKAANPÄÄ, teksti

PEKKA SELONEN, kuva

Dancen gold father Kari Kaivola tuo ysärijumpan takaisin radioon. 1990-luvulle on tunkua.

 

KARI KAIVOLA nimesi radiokanavan itsensä mukaan. Niin voi tehdä, kun perustaa oman aseman. Lokakuun alussa Tampereella, Lahdessa ja Turussa käynnistynyt KAIPPA toimii kolmen kuukauden radioluvalla, mutta suunnitelmissa toiminta vakiintuu ja kuuluvuus laajenee.

Dj, tuottaja ja radiokonkari Kari Kaivola työskenteli pitkään valtakunnallisen Radio Novan äänituottajana.

Uusi, yhden miehen kanava soittaa kuitenkin elektronista tanssimusiikkia melodisesta kasarihousesta viime vuosien klubipoppiin. Myös ysäri soi, vaikka puhkikulutetuimmat hitit ovat pannassa.

 

 

1990-LUVULLE ON tunkua. Elokuussa We Love the 90’s -festivaali keräsi 10 000 ysärinnälkäistä Helsingin Suvilahteen. Sitten on neljässä kaupungissa kiertänyt Go 90’s ja Himoksen Jysäri.

Ilmiö on huomattu myös radiokentällä. Radio Novan Retroperjantai on kasvanut kolmituntisesta ohjelmasta media- ja tapahtumabrändiksi. Syyskuussa aloitti Nelonen Median puolivaltakunnallinen radiokanava Hitmix, joka nostalgisoi 1990-luvun hittejä ja 2000-luvun alkua.

”Joo, mutta paras vasta tulee kentälle. Minähän loin ysärimusan”, sanoo Waldoa ja 3rd Nationia aikoinaan tuottanut Kaivola.

 

 

ENTINEN TYÖKAVERI ja Radio Novan entinen musiikkipäällikkö Mikko Harjunpää luonnehtii Kaippaa dancen gold fatheriksi. Hän tarjoaa myös selityksen ysärimusiikin suosioon:

”35-vuotiaat alkavat nostalgisoida nuoruuttaan, jolloin lihakset olivat kiinteät ja tukka oli vahvaa.”

Harjunpään mukaan 1990-luvun nuoret ovat vuonna 2017 työssäkäyviä vanhempia, joilla on varaa kuluttaa ja ottaa lainaa. Siksi vuosikymmen kiinnostaa erityisesti mainostajia.

Kari Kaivola haluaa silti uskoa, että ysärin suosiossa on kyse muustakin kuin markkinoiden kohderyhmäajattelusta.

”Ysäri perustuu eeny, meeny, miny, moe -lastenlaulupohjaan. Duuri puskee aina läpi.”

 

 

RADIOYLEISÖN MUISTOISSA 1990-luku yhdistyy railakkuuteen ja karvanoppahuumoriin. Tätä mielikuvaa myös Kaivola on ollut rakentamassa.

1990-luvun lopussa Kaivola alkoi tehdä Pertti Salovaaran kanssa Yleisradion Radiomafialle perjantai-illan etkoilulähetystä, Härdelliä. Salovaara oli aikansa nuorisojulkkis, joka koukutti kuulijat nopeatempoisilla juonnoillaan ja pilapuheluillaan. Välissä pauhasivat DJ Bobo ja Scooter.

”Pertti puhui aukot täyteen, ja minä tein kaiken muun, suunnittelun ja ohjelmarungon.”

Nyt Kaivola on tuonut Härdellin takaisin.

KAIPAN Härdellissä soi sama musiikki kuin 20 vuotta sitten, mutta yksi ääni puuttuu: Pertti Salovaara.

Juontajavalintaa on puitu jopa iltapäivälehdissä. Salovaara väittää, ettei häntä ole edes pyydetty mukaan, Kaivola sanoo kysyneensä kolmesti. Ilta-Sanomien haastattelussa Salovaara syyttää Kaivolaa ohjelman nimen varastamisesta ja toivoo, että 1990-luvun muistot voisi jättää rauhaan.

 

KAIVOLAN MIELESTÄ ysäriä voi kuunnella ilman nostalgiaa. Hän uskoo, että uudet sukupolvet löytävät edellisten vuosikymmenten musiikin ja tuovat sen jälleen tanssilattioille. Tosin hitaat eli slovarit odottavat vielä paluutaan. Niitä ei Kaivolan mielestä kuule enää yöelämässä lainkaan.

”Ihmiset menevät ravintolaan tekemään tuttavuuksia, ja hitaat olisivat siihen mitä parhain juttu.”

 

KARI KAIVOLA

Aloitti uransa miksaamalla levyjä klubeilla ja helsinkiläisissä paikallisradioissa.

Työskennellyt muun muassa Kiss fm:llä ja Radio Novalla. Perustanut myös omia
kanavia, kuten Party fm:n.

Pyörittää KAIPPAA, joka
kuuluu Tampereella
taajuudella 107,1 MHz.

Palkittu Emma-gaalassa vuoden 1995 tuottajana.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"