Ylioppilaskunta
17.10.2017

Näin on! Ylioppilaskunta on olemassa opiskelijoita varten

Suvi Parhankangas, teksti

UUDET OPISKELIJAT ovat pikkuhiljaa asettuneet yliopistolle ja löytäneet tiensä myös ainejärjestöihin. Koska useimmille oma järjestö on läheisin, ei ylioppilaskunta tule tutuksi kuin vasta myöhemmin. Siksi monille jää myös epäselväksi, ettei ylioppilaskunta ole sama asia kuin yliopisto eikä järjestö muiden joukossa.

Ylioppilaskunnalla on laissa määrätty tehtävä toimia jäsentensä, yliopiston opiskelijoiden, edunvalvojana.

 

KÄYTÄNNÖSSÄ SE on asioiden hoitamista yhdessä yliopiston kanssa niin, että opiskelijat eivät jää päätöksenteon jalkoihin. Laki myös määrää opiskelijat kuulumaan ylioppilaskuntaan, mikä herättää joka syksy keskustelua.

Jäsenmaksulle on ehdotettu monia vaihtoehtoja, sillä se on opiskelijabudjetissa tuntuva maksu. Kuitenkin kun maksamme sen itse, valta myös pysyy meidän käsissämme. Jokaisella jäsenellä on oikeus ja vastuu vaikuttaa yliopistolla ja ylioppilaskunnassa sekä vaatia rahoilleen vastinetta. Suuri osa haluaa ihan vain keskittyä opiskeluun. Jäsenyys takaa, että heistäkin huolehditaan ja joku on tukena, jos asiat eivät menekään niin kuin pitää. Tamy on viime kädessä turvaverkko, jossa meistä jokainen pitää huolta toisistaan, yhdessä.

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"