Ylioppilaskunta
13.11.2017

Mitä vittua? Miksi teekkarit eivät pääse kielikursseille?

Väinö Vasara, teksti

JOS KESKUSTAKAMPUKSEN opiskelijalle harvinaisempien kielten kursseille pääsy tuottaa vaikeuksia, on tilanne vielä nihkeämpi teekkarille. Hervannasta lopetettiin vuosi sitten espanjan, ranskan ja japanin opetus. Nyt kielistä kiinnostuneet joutuvat hakemaan kurssipaikkoja keskustan kampukselta, jossa TaY:n opiskelijat ajavat kurssijonoissa ohi. Tämän lisäksi kahdesti viikossa keskustassa ravaaminen kesken päivää sotkee jo valmiiksi tiukkoja aikatauluja.

TEKNILLISEN YLIOPISTON ylioppilaskunta teetti tänä syksynä kyselyn siitä, mitä osaamista opiskelijoiden tutkinnosta kertyi ja mitä ei. TTYY:n koulutuspoliittisen edunvalvojan Verna Hahtolan mukaan kielet nousivat vastauksista esiin taitoina, jotka ovat jääneet puuttumaan. Hahtola kertoo myös, että joitain TTY:n opiskelijoita on jopa kehotettu kääntymään kansalaisopistojen puoleen.

 

Miksi kielikurssit päätettiin siirtää Hervannasta keskustaan, kun tiedettiin, että ryhmät ovat jo valmiiksi ahtaita, TTY:n kielikeskuksen vetäjä Heidi Jauhi?

Se ei ollut siirtokysymys, vaan meillä loppui espanjan, ranskan ja japanin opetus, kun oli yt-neuvottelut ja jouduimme poisvalitsemaan kieliä. Oli onnellista sattumaa, että Tampereen yliopistolla on tarjolla näitä. Se kuinka paljon ryhmiin on mahtunut, on toinen asia.

Kuinka tärkeää hyvä kielitaito on teknillisen alan opiskelijalle?

Onhan se selkeä kilpailuetu. Englannin osaaminen on jo oletusarvo, mutta jos on mitään myyntiin liittyvää tehtävää tai muutakin tuolla Keski-Euroopassa, niin saksan ja ranskan kielet ovat tosi tärkeitä.

Onko realistista olettaa et opiskelijat pystyvät käymään keskustassa kielitunneilla kahdesti viikossa kesken päivän?

Tiedostan varsin hyvin, että opiskelijoilla on tutkinnot niin täynnä, että se on tosi hankalaa. Olemme hakemassa rahaa hankkeeseen, jonka avulla pystyisimme rakentamaan harvinaisemmille kielille yhteistyömahdollisuuksia ja verkkopohjaisia joustavampia suoritustapoja, ettei tarvitsisi mennä tunneille fyysisesti kaksi kertaa viikossa.

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"