Uutiset
9.11.2017

Vaalihäiriköintiä, provosointia ja poikkeuksellinen mielenosoitus – Kysyimme äärioikeistotutkija Tommi Kotoselta, kuinka huolissaan pitäisi olla?

Väinö Vasara, teksti

Sini-Minttu Koivistoinen, kuva

 

SUOMI ENSIN -aktiivit häiriköivät yliopiston vaalipaneelia. Sinimusta viheroikeisto -vaaliliitto mainosti ehdokkaitaan natsitervehdyksillä. Uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliike osoitti lokakuussa mieltään Tampereella parinsadan hengen voimin.

Kuinka huolissaan tästä kaikesta pitäisi olla?

 

ÄÄRIOIKESTOA TUTKINEEN tutkijatohtori Tommi Kotosen mukaan äärioikeiston suurimmat uhat liittyvät juuri katuaktivismiin. Hän pitää Tampereen mielenosoitusta poikkeuksellisena siksi, että vastarintaliike sai ensimmäistä kertaa lippujensa taakse muutakin kuin oman järjestönsä väkeä.

Laukontorille oli kerääntynyt vastarintaliikkeen jäsenten lisäksi Soldiers of Odinin ja Suomi Ensin -liikkeen kannattajia.

”Vastarintaliikkeellä on militantti ja kohtuullisen agressiivinen ideologia. Jos he saavat muutakin porukkaa mukaan niin se voi johtaa siihen, että meillä on enemmän ryhmiä, jotka omaavat ihan oikeaa väkivaltapotentiaalia.”

Kotonen kertoo, että vastarintaliikkeen aktiivien määrä on yli kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä liikkeessä vaikuttaa noin 80 aktiivista jäsentä.

 

VASTARINTALIIKE ON kuitenkin poikkeus suomalaisen äärioikeiston kentällä, jota Kotonen kuvaa hyvin pirstaloituneeksi. Suurin osa ideologialtaan äärioikeistolaisista tahoista metelöi netissä, mutta ei lähde kaduille asti.

Liikkeiden välillä liikutaan edestakaisin, ja poliittisia tarkoitusperiä on vaikea ottaa tosissaan, kun jopa ryhmien johtajat riitelevät keskenään.
Kotonen nostaa Suomi Ensin -liikkeen esimerkiksi järjestöstä, jota ei hänen mukaansa lähtökohtaisesti oteta kovin vakavasti.

”Heidän toimintansa on sen tyyppistä, että aika iso porukka seuraa niitä puolittain vitsinä. Sen takia seuraajamäärät eivät aina kerro totuutta.”

 

ÄÄRIOIKESTOLAISET TOIMIJAT käyttävät sosiaalista mediaa kehystääkseen tapahtumat omaan ideologiaansa sopiviksi, mutta provosoivat myös yleisluontoisemmin.

Kotonen muistelee, kuinka sosiaalisessa mediassa luotiin maaperää kaksi vuotta sitten alkaneelle polttopulloiskujen sarjalle. Kotosen mukaan useammalla epäillyllä oli linkki äärioikeistolaisille tai rasistisille foorumeille.

”Netissä äärioikeiston uhka perustuu enemmän heijastinvaikutukselle. On sitten eri asia, mitä kärjistyneistä puheista oikeasti seuraa.”

 

TOMMI KOTONEN

Valtio-opin tutkijatohtori Jyväskylän yliopistosta.

Tunnetaan äärioikeistotutkijana. Perehtynyt muun muassa äärioikeistoon kylmän sodan Suomessa, pohjoismaalaiseen äärioikeistolaiseen ideologiaan sekä holokaustiin.

Tutkinut myös poliittista runoutta. Väitteli tohtoriksi työllään To write a republic: American political poetry from Whitman to 9/11.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. Kuin Kummeli ikään (12.11.2017 kello: 16:55)

   Tosiaan, Suomi ensin -häröilijöiden seuraaminen on mahtavaa viihdettä. Samoin heidän ihan ikiomasta todellisuudestaan kirjoittamiensa kommenttien lukeminen. Sitä vain ihmettelen, miksi he komppaavat Pohjoismaista vastarintaliikettä, jonka tavoite on perustaa yhteispohjoismainen natsivaltio, jossa yhteydessä Suomi tietysti lakkaisi olemasta itsenäisenä valtiona.

  2. Liisa pien (12.11.2017 kello: 12:34)

   Polttopulloiskujen sarjaa ei ole uutisoitu näkyvästi. Itse en ole koskaan kuullut, vaikka nettiä käytänkin aktiivisesti. Toisaalta en eksy pienille sivustoille.
   Mutta vasemmiston olen kuullut mellakoivan ja mitäköhän tapahtuu taasen Suomessa itsenäisyyspäivänä. Puna-vihreät voivat olla vihaisia! Esim. Iltalehti 10.6.2016: ”Takku.net-sivustolle ilmestyi perjantaina kirjoitus, jonka perusteella tuhopoltosta olisi vastuussa aktivistiryhmä” – ja maailmalla autot palava jatkuvasti.

   Minun kaltainen porukka lukee valtalehtiä. Ehkä mietimme, että miksei ihmiset vain rakasta ja lemmi.

  3. Mie (12.11.2017 kello: 12:12)

   Entäs ne antifantit jotka ei osaa edes marssia..peloittelevat vaan hevosua ja särkevät ikkunoita yms.
   Siinä asta tyhmää porukkaa on

  4. R.A.Vakki (10.11.2017 kello: 12:52)

   Onneksi kaikki turvallisuusalan asiantuntijat ovat sosialisteja . Eipä tarvitse joka päivä ottaa kaviosta päähän lätkämaila kädessä ja pilailuväline toisessa . Oikeistohuumoria

  5. Dosentti R.A.Jakki (10.11.2017 kello: 07:27)

   Jep jep.. Polttopulloiskujen sarja.. 😂

  6. Vihtorin pitkä varjo (9.11.2017 kello: 20:30)

   Kiitän kaikkia ”tutkijoita”, sekä punavihreässä kuplassaan elämöiviä yhteiskunnan elättejä ts. ikikandeja 😀 Älkää ottako meitä vakavasti. Toimintarauha on meille hyvin tärkeä asia. Kun aika on otollinen, niin huomaatte kyllä sen 🙂

  7. S.U. Vakki (9.11.2017 kello: 12:19)

   Onneksi rajakit ovat pääasiassa työttömiä elämänkoululaisia ja muita retardeja, jotka eivät saa mitään isompaa aikaiseksi.