SYL:n uusi puheenjohtaja: Feminismi, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat ylioppilasliikkeen tärkeimpiä arvoja
VÄINÖ VASARA, TEKSTI
ANTTI HEIKKILÄ, KUVA
TURUN YLIOPPILASKUNNAN puheenjohtaja Miika Tiainen valittiin Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajaksi Tampereella 18. marraskuuta järjestetyssä SYL:n liittokokouksessa. Tietojärjestelmätiedettä opiskeleva Tiainen on ylioppilasliikkeen kentällä erikoistunut viestintään ja sosiaalipolitiikkaan.
”Tänä vuonna syttyi halu tehdä strategista kehittämistä ja kokonaisvaltaista vaikuttamisen koordinointia. Siitä tuli kimmoke pyrkiä vielä yhtä tasoa pidemmälle”, Tiainen sanoo.
TIAINEN NÄKEE SYL:N tärkeimmäksi teemaksi ensi vuonna eduskuntavaalivaikuttamisen. Vuoden 2019 vaaleja silmällä pitäen SYL haluaa tuoda julkiseen keskusteluun maksuttoman koulutuksen ja opiskelijan toimeentulon. Opiskelijan tuet ovat olleet tapetilla sen jälkeen, kun opintorahaa leikattiin ja opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin.
”Myös kansainvälisyys ja yhdenvertaisuuskysymykset ovat meidän liikkeemme ydintä ja ne varmasti näkyvät eduskuntavaalien alla.”
VIIME VUONNA SYL julistautui feministiseksi järjestöksi, mikä suututti ihmisiä internetissä. Jotkut opiskelijat valittivat siitä, että heidät on pakkoliitetty feministiseen järjestöön.
Tiainen sanoo nyt, että feminismi, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat opiskelijaliikkeen tärkeimpiä arvoja, joten ne on luontevaa kirjata myös linjapaperiin.
”Demokraattisessa päätöksenteossa voittaa se mielipide, jolla on eniten kannatusta. Saa olla eri mieltä, mutta pitää tiedostaa tilanne ja hyväksyä se.”
Tiainen haluaa, että SYL näyttää suuntaa myös arvokysymyksissä, ja että arvoja toteutetaan myös käytännössä. Tiaisen mukaan feminismi voisi olla näkyvämpi osa ylioppilasliikettä itseäänkin.
”Meidän liikkeessä johtotehtävät ovat usein aika miesvoittoisia edelleen, vaikka elämme vuotta 2017. Miespuolisten henkilöiden on helpompi lähteä hakemaan paikkaa tai osallistua johtotehtäviin.”
TIAISEN MUKAAN johtotehtävien epätasapaino johtuu siitä, että yliopistomaailma on ollut perinteisesti miehinen. Tiainen lisää myös, että jos yhteiskunnallisessa retoriikassa nainen on se, joka pitää huolta perheestä, vaikuttaa se myös väistämättä työelämän asenteisiin ja käytäntöihin.
”Tulevaisuuden yhteiskunnan täytyy olla tasa-arvoisempi ja yhdenvertaisempi. Feminismi on yksi hyvä keino edistää sitä.”
MIIKA TIAINEN
23-vuotias tietojärjestelmätieteen opiskelija Turun yliopistosta.
Toiminut tämän vuoden Turun ylioppilaskunnan puheenjohtajana ja vuoden 2016 varapuheenjohtana. Lisäksi vaikuttanut aktiivisesti Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:ssä.
Polku ylioppilaspolitiikkaan sai alkunsa ainejärjestötoiminnasta. Tiainen muun muassa taittoi ainejärjestön lehteä ja järjesti sitsejä.
Miehiä on vähemmän yliopistossa kuin naisia. Miika taitaa olla lievästi kujalla. Ikävä juttu, että joudun tukemaan tällaista leikkimistä rahallisesti.