Tampere 3
11.12.2017

Tampere 3 iskee jälleen! Suomen laki on taas asioista eri mieltä säätiön hallituksen kanssa, mutta mitäs näistä

VÄINÖ VASARA, TEKSTI

 

KORKEAKOULUSÄÄTIÖN HALLITUS kohahdutti marraskuussa, kun se ilmoitti hakevansa rehtoria Tampereen uudelle yliopistolle vain päivä sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta oli löytänyt uuden yliopiston järjestäytymisestä yliopiston itsehallintoon liittyviä ongelmia.

Rehtorin valinta on lain mukaan itsehallintoa toteuttavan toimielimen eli yliopiston hallituksen tehtävä. Se ei kuulu säätiön hallitukselle, joka koostuu kokonaan yliopiston ulkopuolisista henkilöistä.

Kummallista hakuilmoituksessa oli sekin, ettei uuden yliopiston ensimmäiseltä rehtorilta edellytetä tohtorin tutkintoa. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow perusteli rehtorihakua sillä, että pitkä hakuprosessi on syytä käynnistää ajoissa, ja että rehtorin tulee valitsemaan ”asianomainen päättävä elin”, sitten kun säätiön hallituksen rooli päättyy tämän vuoden lopussa.

 

KUINKA OLLAKAAN, sivistysvaliokunta sääti 28. marraskuuta, että vuoden alusta aloittava siirtymäkauden hallitus saa valita uuden yliopiston rehtorin. Koska siirtymäkauden hallitus on todennäköisesti yhtä kuin säätiön nykyinen hallitus, ei siinä tule olemaan ainuttakaan yliopistoyhteisön edustajaa.

Yliopistoyhteisöä ei siis näillä näkymin olla kuulemassa, kun ensimmäisestä rehtorista päätetään.

Itse rehtorin valintaprosessi on myös salainen, vaikka laki vaatii, että vastaavien luottamustoimien valintojen tulisi olla julkisia.

Eriskummallinen meininki.

Isoja kysymyksiä on vielä auki siitä, kuinka paljon yhteisö saa todellisuudessa vaikuttaa uuden yliopiston muotoon – strategian, johtosäännön ja organisaatiorakenteen kautta.

Nämä kaikki ovat asioita, jotka vaikuttavat pitkälle yliopiston tulevaisuuteen.

 

YLIOPISTOYHTEISÖN ULKOPUOLISISTA toimijoista todennäköisesti koostuva siirtymäkauden hallitus päättää alkuvuonna uutta yliopistoa ohjaavista säännöistä. Säätiön puheenjohtaja Marja Makarow pitää näitä päätöksiä lopullisina, mutta laki on eri mieltä.

”Kyllä nämä päätökset ovat lopullisia, että eivät ne siirtymäkauden hallituksesta lähde luonnoksina, vaan ne ovat oikeita päätöksiä”, Makarow kommentoi.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei ole samoilla linjoilla ja painottaa, että säätiön hallituksen valmistelemat ja väliaikaisen hallituksen alkuvuonna asettamat säännöt uudelle yliopistolle tulevat käytännössä olemaan ainoastaan sääntöluonnoksia, jotka eivät ole juridisesti sitovia.

Lopullisen päätöksen tekee yliopistoyhteisön valitsema ensimmäinen hallitus.

”Ei säätiöllä ole varsinaisesti toimivaltaa päättää yliopiston johtosäännöstä tai strategiasta. Tietysti se voi antaa linjauksia omissa nimissään”, kommentoi Mäenpää.

 

Juttua muokattu 13.12. kello 12.55. Korjattu erheellinen lain nimi.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"