Uutiset
7.12.2017

VAD FAN? Varför bygger Gävle kommun den tragiska Gävlebocken varje år om man nästan alltid brinner den?

TUIJA SILTAMÄKI, text

 

I ÖSTRA SVERIGE finns det en konstig stad.

Den heter Gävle och är berömd av en enda sak. Varje år inför första advent bygger kommunen en stor julbock på Slottstorget mitt i staden och nästan varje år bränner någon Gävlebocken eller saboterar den på något annat sätt. Till exempel på sjuttiotalet körde någon student in en Volvo Amazon i bockens bakben så att den kollapsade. Förra året brann bocken ner bara några timmar efter invigningen.

Gävlebockens talesperson Maria Wallberg har dock inte tappat sitt förtroende och hoppas, att bocken ska överleva i år. Vi frågade henne, varför.

 

 

Det finns en ganska stor sannolikhet att man brinner bocken i år också. Varför bygger ni den ändå?

”Vi vill att det goda ska segra och att Gävlebocken ska få fortsätta vara en julsymbol som sprider glädje och stämning i hela världen.”

 

Har någon pyroman någonsin förklarat sina motiv?

”Där bockbrännare hamnat i häkte,- och eller rättegång har de haft lite olika förklaringar. En amerikan trodde till exempel att det var en svensk tradition. Många attentat har skett nattetid och då är det klart att det kan vara stundens ingivelse när någon festat och tappat omdömet.”

 

 

Hur skyddas Gävlebocken mot sabotage?

”Den skyddas med övervakningskameror, vakter på plats med mera. Vi går inte in på detaljer kring säkerheten, men i år finns en högre gärdesgård runt Gävlebocken på plats som dessutom är dubbel. Det tror och hoppas vi ska försvåra för nya attentat mot Gävlebocken.”

 

Tror ni att den överlever i år?

”Vi hoppas verkligen att den överlever. Men Gävlebocken lever ett farligt liv och är svårbevakad. Vi vill att vår fina julsymbol ska vara tillgänglig för gävlebor och besökare samtidigt som vi måste ha en hög säkerhet. Det är en svår balansgång att få dessa två faktorer att samspela.”

 


Man kan följa Gävlebocken på nätet. Bocken har också sin egen konto på Instagram och Twitter.

Och till dem som inte förstod den här artikeln har vi samma meddelande som författaren Juha Hurme i sitt berömda tal: lär er svenska.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"