Tamypäiväkirjat: Onko se laiton? No onhan se!

Veera Kaleva, teksti

TAMYN TOIMISTOLLA on muutama viikko fiilistelty sitä, että perustuslakivaliokunta totesi Tampere3-lakiehdotuksen perustuslain vastaiseksi: Yliopistoilla on itsehallinto, ja siksi yhteisön pitää valita yliopiston hallitus. Lisäksi valiokunta muistutti, että yhteisöllä pitää olla valtaa myös siirtymävaiheessa ja että perustuslaki ylittää säätiön säännöt.

Tavallaan olisi kiva, jos prosessin suurin juhlan aihe ei olisi se, että se todetaan laittomaksi. Sattuu vain olemaan niin, että samat ongelmat ovat olleet julkinen salaisuus jo kauan. Ne ovat olleet säätiön perustajien, kuten Teknologiateollisuuden ja Tampereen kaupungin, korkeakoulujen, ministeriön sekä ministerin tiedossa. Paha vain, että yliopiston itsehallinto ja demokratia eivät kiinnostaneet ketään riittävästi, päinvastoin tietyt tahot karttavat niitä kuin ruttoa.

 

OPTIMISTINA AJATTELISIN, että nyt kaikki muuttuu. Nyt eduskunta päättää perustuslakivaliokunnan kommenttien mukaisesti. Nyt säätiön hallitus miettii omaa mandaattiaan, joka ei ole yhteisön antama. Nyt valmistellaan johtosääntö, johon ei kirjoiteta lain tai sen hengen vastaisuuksia (kuten nimetä provostia konsistorin puheenjohtajaksi tai rajata yhteisön päätösvaltaa hallituksesta vain nimelliseen kuten Aallossa on tehty). Nyt keväällä valitaan yhteisön toimesta hallitus, jossa on myös yhteisön edustus.

Koulutuspolitiikka kuitenkin tekee ihmisestä kyynisen. Tässä prosessissa kun ei ole ollut kertaakaan tilannetta, jossa foliohattu olisi ollut liian syvällä päässä.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"