Uutiset
12.2.2018

Ilkivalta iski Marioon – Mikä on tunnelitaiteen tulevaisuus?

PETRA VIITANEN, teksti ja kuvat

 

VUOSIKAUSIA opiskelijoita ja ohikulkijoita piristänyttä Super UniWorld -teosta tärveltiin tammikuun loppupuolella.

Kalevantien alikulkutunnelissa olleesta teoksesta on leikelty irti paloja, ja nyt pelihahmojen tilalla on vain harmaata seinää.

 

TAMPEREEN YLIOPISTON tilapalvelupäällikkö Taina Vimperi kertoo, että ilkivalta on huomioitu, mutta suunnitelmissa ei ole korjata teosta. Se selvisi yli kahdeksan vuotta ilman ilkivaltaa, mutta nyt hyvä onni on päättynyt.

Teos päätyi alikulkutunneliin, kun Aviisi järjesti suunnittelukilpailun alkuvuodesta 2009. Tamyn silloiseen toimintasuunnitelmaan oli kirjattu, että tunneli tarvitsee taidetta. Suunnittelukilpailun voitti suomen kielen opiskelija Ville Laine. Palkinnoksi hän sai 100 euroa ja taideteoksensa seinäkankaana alikulkutunnelia koristamaan.

 

VIMPERIN MUKAAN Aviisin on ollut tarkoitus järjestää uusi suunnittelukilpailu alikulkutunnelia varten. Arkistoista selviää, että kilpailu on julistettu alkaneeksi huhtikuussa 2011. Voittajalle on luvattu 150 euron palkinto.

Viimeinen tieto kilpailusta on huhtikuun loppupuolella julkaistussa Aviisissa, jossa kerrotaan, että kilpailuaikaa on jatkettu. Sen jälkeen asia on jäänyt unohduksiin.

Koska teosta ei olla korjauttamassa, Vimperi ehdottaa, että Aviisi voisi jälleen järjestä uuden kilpailun, vaikka sitten kun Tampere 3 – häsellys on ohi.

Alikulkutunnelissa on UniWorldin jäljiltä Tampereen kaupungin asentamat kiinnityskoukut. Kankaan painatuksesta tulevat kulut on maksanut yliopisto.

 

MUTTA KUKA sitten on ilkivallan takana? Se selviää tuskin koskaan. Koska alikulkutunneli on kaupungin aluetta, ei yliopistolla ole mahdollisuutta tarkastaa valvontakameran nauhoja.

Tärvelty teos pysynee paikoillaan rikkinäisenä. Ehkä tulevaisuudessa tilalle saadaan uusi, ehjä teos, jota kukaan ei turmele.

Aviisissa julistettiin suunnittelukilpailu käyntiin helmikuussa 2009.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"