Uutiset
1.2.2018

Mitä vittua? Miten presidentinvaalit voivat olla näin tylsät?

TUIJA SILTAMÄKI, teksti

ANTTI YRJÖNEN, kuva

 

ISTUVA PRESIDENTTI Sauli Niinistö valittiin odotetusti jatkokaudelle suoraan ensimmäiseltä kierrokselta huimalla 62,7 prosentin kannatuksella.

Niinistön suosio hipoi pilviä mittauksesta toiseen, eivätkä edes potentiaaliset provokaatioehdokkaat Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari tuoneet taisteluun vipinää. Vaalien ei ole tarkoituskaan olla elämää suurempi jännitysnäytelmä, mutta silti on pakko kysyä: miten näistä nyt näin tylsät tuli?

 

Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen, olivatko nämä lähihistorian tylsimmät presidentinvaalit?

Voin kuvitella, että ehkä joskus silloin Kekkosen pakkovalinnan aikaan on ollut yhtä innostavaa tämä vaalikamppailu. Jos edes politiikan hc-kuluttajat ja ongelmakäyttäjät eivät ole löytäneet näistä mitään mielenkiintoista, miten sitten joku niin sanotusti tavallinen ihminen?

 

Mistä tylsyyden vaikutelma on syntynyt?

Kun olen jutellut legendaarisella ”kentällä” ihmisten kanssa, niin moni ei oikein edes muista tai tiedä, että on vaalit käynnissä. Moni on sanonut, että ei ehdokkaista oikein näy mitään, ei kuulu mitään, ei ole mainoksia… Tämä presidentinvaalikampanja on ollut vähän sellainen, että ensin puhutaan kaksi kuukautta ulkopolitiikkaa, ja lopussa Niinistö voittaa.

 

Niinistön ylivoima on ollut niin valtavaa, että sitä on jo kauhisteltukin. Onko syytä huolestua demokratiasta?

Ei, tämähän on demokratiaa hienoimmillaan. Suomen kansa on näin laajalla rintamalla sitä mieltä, että Sauli on paras ja Sauli jatkoon. Tämä on juuri sitä, että kansa on puhunut. Jos kukaan ehdokkaista ei ennen vaaleja olisi saanut yli 20 prosentin kannatusta, ja kaikki olis sillee että ”ihan vitun sama kuka sinne valitaan”, niin silloin olisi syytä olla huolissaan. Onhan tämä tietysti absurdi tilanne.

 

Huolestuttiinko nyt ihan vain huolestumisen vuoksi?

Kun ollaan vaaleissa, joissa ei ole mitään mielenkiintoista, niin tämä [Niinistön suosio] on ollut niitä harvoja asioita, joista politiikantoimittajat ja muut besserwissernäsäviisaat ollaan keksitty huolestua, kun ei muuta olla keksitty.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Einari Kylmänkohmee (2.2.2018 kello: 20:06)

      Syyllinen tylsyyteen on etelän media. Etelä-Suomessa harjoittelee Ohion kansalliskaartin Hornetit tankkauskoneineen mutta pitää silmät kirkkaina sanoa ettei mihinkään Natoon mennä. Samaten Huhtasaari vaiennetaan täysin. 10 vuotta eteenpäin niin tämä maa on kusessa.