PÄÄKIRJOITUS: Alkaako tästä Aviisin lähtölaskenta?

TUIJA SILTAMÄKI, teksti

PETRA VIITANEN, kuva

 

TÄMÄ ON Tamyn viimeisen toimikauden ensimmäinen Aviisi.

Vuoden kuluttua toimintansa aloittaa uuden Tampereen yliopiston uusi ylioppilaskunta – ja uusi ylioppilaslehti. Se saattaa olla Aviisi tai jokin aivan toinen mediatuote.

Näkemykset tamperelaisen ylioppilasmedian tulevaisuudesta vaihtelevat sen mukaan, keneltä asiaa kysytään. Kun työpisteen välittömässä läheisyydessä on hyllymetreittäin liikuttavan antiikkisia Aviiseja 1960-luvulta asti, on helppo ymmärtää, miksi uuden luominen koetaan niin usein vanhan tuhoamisena.

Pitkän historiansa aikana Aviisi on muuttunut ja uudistunut lukuisia kertoja. Viimeisin iso muutos tehtiin vuonna 2016, kun lehden formaatti uusittiin kokonaan sekä printissä että verkossa.  Uudistuminen on aina työlästä, mutta palstojen ja paperilaatujen vertaileminen kalpenee työläydessään toiselle  alituista päivittämistä kaipaavalle asialle: tunteille ja mielikuville.

 

AVIISI ON Tamyn kustantama ja julkaisema lehti, jonka toiminnan ylioppilaskunta rahoittaa.  Jäsenkyselyiden mukaan Aviisi on ollut yksi Tamyn arvostetuimpia palveluita.

Tiivis, taloudellinen side ei kuitenkaan tarkoita, että lehti olisi suunnattu vain ylioppilaskunnan jäsenille tai etteivät muut voisi kiinnostua sen käsittelemistä asioista. Tässä numerossa käsittelemme muun muassa ilmastonmuutosta, mikä koskettaa mitä suurimmissa määrin kaikkia entisiä ja nykyisiä opiskelijoita ja ihmisiä kampukseen katsomatta. Samoin presidentinvaaleja on vaikea pitää aiheena, joka koskettaisi vain keskustakampuksen yhteiskuntatieteilijöitä.

Selvää on se, että aina on mahdollista laajentaa aihevalikoimaa ja käsitellä asioita monipuolisemmin. Hyvä on kuitenkin muistaa se, että lehti on aina tekijöidensä näköinen: Yhteiskunnallisen merkittävyyden lisäksi henkilökohtaiset kiinnostukset ja asiantuntemus vaikuttavat tehtyihin valintoihin. Valtava määrä aiheita jää väistämättä katvealueeseen, ja siksi meille saa erittäin mielellään lähettää juttivinkkejä ja vihjeitä siitä, mitä mielenkiintoista korkeakoulukentällä, Tampereella ja maailmassa tapahtuu. Tartumme niihin tilanteen ja kykyjemme mukaan.

 

TAMPERE 3 tietää väistämättä muutoksia paitsi Aviisille, myös muille yliopistoon kytkeytyville medioille. Hyvä esimerkki siitä on Radio Moreeni.

Pian 30-vuotias Moreeni on Suomen ainoa yliopiston omistama paikallisradio. Sen tulevaisuus on ollut jo vuosia liipasimella. Toimintaa on rahoitettu pätkä kerrallaan. Viimeksi rahoitusta myönnettiin vain puoleksi vuodeksi, kesäkuun 2018 loppuun asti.

Sekä Moreeni että ylioppilasmedia joutuvat  ja pääsevät keksimään itsensä uudelleen. Iso kysymys on se, miten ja millä perusteilla uudistukset toteutetaan. Tuloksena on synnyttävä itsenäisiä, uskottavia journalistisia julkaisuja, ei yksisuuntaisia viestintäkanavia.

Perinteikkyyden lisäksi Moreenia ja Aviisia yhdistää se, että niiden ”hyödyt” ovat vaikeasti mitattavia, pikemminkin aineettomia kuin taloudellisia.

Toivoa sopii, että sille löytyy ymmärrystä myös uudessa korkeakouluyhteisössä.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"