Tampere 3
13.3.2018

Katso tästä Tampere 3:n seuraavat askelmerkit – Keväällä valitaan ainakin konsistori (ja ehkä rehtori)

ESA KESKINEN, teksti
123rf, kuva

 

1. Uudelle yliopistolle valitaan rehtori

Tulevan Tampereen yliopiston rehtorivalinta on käynnissä, mutta hakijoita ei ole julkistettu.

Useista pyynnöistä huolimatta edes hakijoiden määrää ei kerrota, sillä hakijoille on luvattu luottamuksellinen valintaprosessi. Hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan julkisuuslaki koskee kuitenkin täysin samalla tavalla sekä julkisoikeudellisia että säätiöyliopistoja, kuin muitakin viranomaisia. Henkilöstön rekrytoinnissa asiakirjojen pitäisi tulla julkisiksi, kun ne saapuvat yliopistoon. Salattavia ovat vain esimerkiksi terveydentilaa tai liikesalaisuutta koskevat tiedot.

Rehtorin valinnan tekee siirtymäkauden hallitus. Uuden rehtorin pitäisi olla selvillä maaliskuussa. On mahdollista, että rehtorin valinta tehdään siirtymäkauden hallituksen seuraavassa kokouksessa 14. maaliskuuta.

Rehtorin valinnan jälkeen on tarkoitus rekrytoida ensimmäisenä vararehtorina toimiva provosti rehtorin työpariksi. Rehtori aloittaa virallisesti 1.1.2019, mutta työskentelee toimitusjohtajan ominaisuudessa jo vuoden 2018 puolella.

 

 

2. Konsistorin vaali on käynnissä

Konsistorin vaali on käynnissä. Vaalin tulos on selvillä maaliskuun lopussa, ja konsistori aloittaa toimintansa mahdollisimman pian huhtikuussa.

Kiireellistä aikataulua selittää se, että Tampere 3 -voimaanpanolaki edellyttää konsistorin aloittamaan 1. huhtikuuta 2018. Konsistorin rooli on iso tässä vaiheessa valmistelua, kun dekaaneja tai rehtoria ei ole. Konsistorin opiskelijajäsenet on etsitty haulla, muut valitaan vaaleilla. Opiskelijajäsenten haku päättyi 7. maaliskuuta.

 

 

3. Tutkimuksen ja koulutuksen pääperiaatteet pitäisi saada kasaan

Konsistorin tavoitteena on tehdä päätöksiä useista rakenteellisista suuntalinjoista 15. kesäkuuta mennessä. Ennen lomakautta hyväksyttynä tulisi olla keskeiset tutkimuksen ja koulutuksen toimintaperiaatteet muun muassa tutkintosäännön osalta.

Tutkintosääntö määrittelee tutkintojen keskeisiä pääperiaatteita. Tutkimuksen visio ja strategia työstetään yhdessä hallituksen kanssa. Siihen sisältyy uuden yliopiston koulutuskokonaisuus, eli kokonaiskäsitys 1. elokuuta 2019 aloittavista tutkinto-ohjelmista. Samalla määritellään perus- ja jatkotutkintojen sijoittuminen tiedekuntiin. Tiedekuntien nimet on kirjattu johtosääntöön. Tamkin tutkintokokonaisuuksien linkittämisestä yliopistojen tutkintoihin ei ole vielä selkeää näkemystä.

Myös uudet koulutukselliset avaukset sekä hakukohteet hahmotellaan kesäkuuhun mennessä. Samalla hyväksytään valintaperusteet ja sisäänotettavien opiskelijoiden määrä lukuvuodelle 2019–2020.

Johtamisjärjestelmää ja konsistorin toimintaa valmisteleva TTY:n koulutuspäällikkö Kirsi Reiman totesi, että tällainen valmistelu veisi yleensä puolitoista tai kaksi vuotta. Nyt koko uuden yliopiston toiminta rakennetaan käytännössä parin kuukauden aikana.

Reiman muistutti, että tämä tarkoittaa, että kaikki ei ole viimeisteltyä uuden yliopiston aloittaessa.

 

Juttua varten on haastateltu Tampere 3 -hankkeen keskeisiä henkilöitä ja opiskelijavaikuttajia.

 

LUE MYÖS: 

Mitä johtosääntökeissistä seurasi?

Siis mikä ihmeen provosti? Laadimme pienen Tampere 3 – Suomi -sanakirjan.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"