Kolumnit
16.3.2018

KOLUMNI: Kvanttimystikkojen hölpötys haittaa kvanttifyysikkojen elämää

Aapo Laakso, teksti

TAMMIKUUN LOPULLA Yle Areenaan pullahti tuore tanskalaisdokkari When You Look Away. Dokumentti alkaa ohjaaja Phie Ambon tyttären kysymyksellä siitä, mistä hän tietää, onko unessa vai hereillä oleminen todellista. Ambo alkaa tutkia asiaa ammentaen kvanttifysiikan teoriasta.

Yhden kvanttiteorian suuntauksen mukaan jokainen valinta, mahdollisuus ja vaihtoehto muodostaa oman todellisuutensa, ja siksi kaikenlaisten poikkeamien synnyttämiä rinnakkaistodellisuuksia on rajaton määrä. Siksi Ambo päättää tehdä dokumenttinsa ajautumalla ilman käsikirjoitusta päättömästi paikasta toiseen.

 

KVANTTIMEKANIIKAN PERUSASIOISTA alkava matka näyttäytyy katsojalle erittäin sakeana trippinä new age -vaahtoajien joukkoon. On selvänäkijää, tanskalaista buddhalaismunkkia ja ihmetekoihin pystyvien antennien rakentelijaa. Mukana on myös innokas fysiikan emeritusprofessori, joka aikanaan epäili Cernin hiukkaskiihdyttimen aiheuttavan repeämän aika-avaruuteen.

Näitä kaikkia yhdistää käsitys siitä, että kvanttimekaniikka ylittää järjen.

Nykytiedon valossa kvanttimekaniikka on tapa selittää atomitasoa pienempiä ilmiöitä, joiden kohdalla perinteinen fysiikka ei enää päde. Mutta perinteinen tiedehän on tylsää, se perustuu mittaamiseen, logiikkaan ja toistamiseen. Siksi erilaiset henkisyyshölpöttäjät ovat ottaneet kvanttipuheen lempilapsekseen. Tiede on väärässä, koska se ei osaa selittää jotain! Tehkää kvanttiloikka ja siirtykää kvanttiajatteluun, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja mikä tahansa on mahdollista!

 

AJATUSKAAHAILU AIHEUTTAA kramppeja tutkijoille. Kvanttimystikkojen new age -jengi on loikannut kvanttikelkan kyytiin vauhdissa ja puhuu tieteen terminologialla sielunvaelluksesta, kollektiivisesta tajunnasta ja veden muistista.

Fyysikkojen on jo riittävän hankala selittää suurelle yleisölle, mitä kvanttifysiikka on. Kvanttimystikkojen meuhkaamisen vuoksi heidän täytynee selittää, mitä se ei ole.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"