NÄIN ON: Miksi tunteet eivät kuulu yliopistoon?

PAULA SAARINEN

 

MUTUILU KUULUU yliopiston yleisiin vitseihin, joilla osoitetaan, että me täällä yliopistossa olemme tunteiden yläpuolella.

Akateemisuudesta on irrotettava emootiot, jos haluaa tulla hyväksytyksi vakavastiotettavana tiedehenkilönä. Opiskelijasta leivotaan eleganssin ja rationaalisuuden ruumiillistumaa, joka ei käy paskalla ja osaa illallisetiketin kuin se olisi viilletty cortexiin. Luennoilla pädetään huolella ja hävetään, jos teemme ”tyhmiä” kysymyksia tai muistamme väärin jonkun tutkijagurun nimen. Purraan hammasta, hymyillään kohdatessa ja toistetaan turhia valheita siitä, kuinka tämä stressi tästä helpottaa ja kaikki on ihan kunnossa.

 

YLIOPISTO-OPISKELIJAN EI ole lupa myöntää olevansa vain ihminen ja väsyvänsä. Ei sen kuitenkaan näin pitäisi mennä! Mistään elämän aspektista ei voi täysin irrotaa tunteita, ei edes yliopistosta tai tutkimuksesta. Se, että akateeminen maailma on tottunut toimimaan tiettyjen normien mukaan, ei tarkoita sitä, että niin tulisi olla. Vaatii helvetisti rohkeutta uskaltaa olla oma itsensä silloin, kun sinua yritetään muovailla uuteen muotoon. Jokainen normien murskaaja rohkaisee uusia ihmisiä liittymään ”tunteiden sotaan”.

May the emotions be with you!

 

Kirjoittaja on Tamyn varapuheenjohtaja.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"