Tiede
23.3.2018

Ohi on! ”Haluan tuottaa tietoa ja saada ryhmät näkyviksi”

PETRA VIITANEN, teksti

SINI-MINTTU KOIVISTOINEN, kuva

 

USEITA VUOSIA maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa työskenneelle Milla Ukkoselle graduaihe valikoitui läheltä. Suoraan maisterivaiheeseen mennyt Ukkonen pohti aluksi, että gradua varten hän irrottautuisi työaiheista. Toisin kävi.

“Aihe on niin läheinen työn kautta.”

Nuorisotyötä tehnyt Ukkonen jäi pitkälle opintovapaalle, jotta saisi keskittyä gradun tekemiseen. Ukkosen tutkimuksen kohteena oli maahan muuttaneiden nuorten naisten vapaa-aika. Ukkonen kirjoittaa maahan muuttaneista naisista, sillä hänestä maahanmuuttajanaisen käsite pelkistää henkilön yhden ominaisuuden perusteella. Aineiston hän keräsi teemahaastatteluilla.

 

UKKONEN TARKASTELI maahan muuttaneisiin naisiin kohdistuvaa uhriuttavaa ja huoleen keskittyvää puhetapaa. Itse hän oivalsi Veronika Honkasalon Tyttöjen kesken -väitöskirjaa lukiessa, ettei ole oikein puhua maahanmuuttajatytöistä alisteisessa asemassa olevina uhreina. Hän kohtasi maahanmuuttajatyttöjä ja -naisia heidän kotiympäristöissään ja havaitsi, että maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten elämä on hyvin samanlaista ja koostuu samoista elementeistä.

“Meillä on ajatus, että heidän elämä on erilaista kuin meidän, vaikka olemme kaikki Suomessa.”

 

UKKOSEN MIELESTÄ kantasuomalaisilla olisi paljon muutakin opittavaa. Maahanmuuttajatytöt tulisi Ukkosen mukaan nähdä toimijoina omissa elämissään, ei uhreina.

Ukkonen kertoo pohtineensa sitä, että maahanmuuttajanaisen kategoria estää tunnistamasta heidän nuoruuttaan. Vaikka tytöt elävät nuoruuttaan länsimaalaiseen tyyliin, kuvitellaan, että se eroaisi suuresti kantasuomalaisten nuoruudesta.

“Toivon, että nuorten maahanmuuttajanaisten osaaminen saataisiin esille, sekä heidän itsensä että koko yhteiskunnan kannalta.”

 

 

GRADUN TEKEMINEN oli Ukkoselle opettavainen prosessi. Se oli iso rutistus, muttei Ukkosen mukaan niin raskas kuin annetaan olettaa.

Kirjoittaminen oli hänelle helppoa, ja hän huomasi pitävänsä gradun tekemisestä paljon. Tällä hetkellä hän haaveilee jatko-opinnoista ja pohtii, jatkaako saman aiheen tutkimista. Kiinnostuksen kohteeksi Ukkonen kertoo kategorisoidut ryhmät.

“Oli aihe sitten mikä tahansa, haluan tuottaa tietoa ja saada ryhmät näkyviksi.”

 

GRADU

“Nuoruus, vapaa-aika ja toimijuus: Jyväskylässä asuvien maahan muuttaneiden nuorten naisten näkemyksiä”

Mitkä on mitat? 109 sivua + 2 liitesivua.

Kauan kesti? Ideapaperista valmistumiseen noin kaksi ja puoli vuotta.

Ottiko koville? Kyllä ja ei. Olihan se iso rutistus, mutta erityisesti kirjoitusvaiheessa olin flow-tilassa.

Innostuitko asiasta? Opin ihan valtavasti. Nyt haaveilen jatko-opinnoista.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"