TAMYPÄIVÄKIRJAT: Miten käy sotessa?

OLGA HAAPA-AHO

 

SOTE-UUDISTUS on ollut mediassa esillä kyllästymiseen asti jo useamman vuoden. Opiskelijoiden palveluiden tulevaisuus on jäänyt massiivisessa uudistuksessa vähemmälle huomiolle. Opiskeluterveydenhuollon tulevaisuudesta ja järjestämisestä on tiedossa päälinjoja, ja tarkemmat yksityiskohdat alkavat selkiytyä tänä keväänä, kun YTHS:ää ja opiskeluterveydenhuoltoa koskevat lait tulevat lausuntokierrokselle.

 

YKSI JO aiemmin päätetty lähtökohta on se, että opiskeluterveydenhuolto säilyy, ja että YTHS toimii valtakunnallisesti sen järjestäjänä. Opintojen aikaisen perusterveydenhuollon järjestäjänä toimii edelleen YTHS. On kuitenkin erityisen tärkeää muistaa, että opiskeluterveydenhuolto on paljon muutakin kuin pelkät terveydenhoitopalvelut. YTHS vastaa myös jatkossa opiskelijoiden terveyden edistämisestä, yhteistyöstä korkeakoulujen kanssa ja terveystarkastuksista sekä tutkimusten tekemisestä.

 

JO AIEMMIN on linjattu myös, että amk-opiskelijat tulevat YTHS:n palveluiden piiriin. Uudistus saa kaikkien korkeakouluopiskelijoiden palvelut yhdenvertaiseksi. Uudistuksessa on vielä paljon pohdittavaa, eikä esitys varmastikaan tule olemaan täysin Tamyn toiveiden mukainen. Ongelmakohtana on esimerkiksi vaihto-opiskelijoiden oikeus samoihin palveluihin. Pääasia on kuitenkin se, että opiskelijoiden laadukkaat valtakunnalliset palvelut pyritään säilyttämään sote-uudistuksen keskellä.

 

Kirjoittaja on Tamyn sosiaalipoliittinen asiantuntija.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"