Uutiset
13.4.2018

Tampere 3:n ensimmäinen konsistori valittiin – Opiskelijajäsenet uskovat vaikutusmahdollisuuksiin

Konsistori linjaa uuden yliopiston keskeiset tutkimuksen ja koulutuksen periaatteet ja valitsee yliopiston hallituksen. Opiskelijajäsenet odottavat konkreettista työtä.

 

ESA KESKINEN, teksti

123RF, kuva

 

TULEVAN TAMPEREEN yliopiston ensimmäinen konsistori on valittu, joten Tampere 3:n valmisteluun on luvassa konkretiaa.
Konsistori nimittäin linjaa uuden yliopiston keskeiset tutkimuksen ja koulutuksen periaatteet. Lisäksi se valitsee yliopiston ensimmäisen hallituksen.

Konsistoriin valittiin maaliskuussa käydyissä vaaleissa molemmista yliopistoista neljä professorijäsentä, kaksi muun opetus- ja tutkimushenkilöstön jäsentä ja yksi muun henkilöstön jäsen.

Ylioppilaskunnat nimesivät jo aikaisemmin ensimmäisen konsistoriin viisi opiskelijajäsentä omien sääntöjensä mukaisesti. Opiskelijajäseninä vaikuttavat Juha Köykkä, Tiina Mikkonen, Mikko Lampo, Ilona Taubert ja Janne Kajander.

”Eihän se prosessi tähän asti kovin ruusuista ole ollut. Yritän tässä roolissa samalla avata tuleville toimijoille sitä, miten tähän tilanteeseen on päädytty”, Mikko Lampo kuvailee.

Lampo on seurannut T3-projektia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Tamyn puheenjohtajana sekä ainejärjestössä ja edustajistossa.

 

KESÄKUUN PUOLIVÄLIIN mennessä konsistorin pitäisi päättää tutkinto-ohjelmien sijoittuminen tiedekuntiin ja tiedekuntaneuvostojen rooli päätöksenteossa.

Konsistorilla ei tämän lehden painoon mennessä kuitenkaan vielä ollut esimerkiksi esittelijöitä saati puheenjohtajaa. Kiireessä on omat riskinsä, mutta opiskelijaedustajat ovat luottavaisia.

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan TTYY:n hallituksen entinen puheenjohtaja Tiina Mikkonen toteaa, että konsistorin jäsenillä on jo paljon taustatietoa ja asiantuntemusta, mikä auttaa nopeassa valmistelussa.

”Nyt päästään käsiksi siihen konkreettiseen työhön, jota on tässä projektissa odotettu”, Mikkonen kuvailee.

”Esimerkiksi hallituksen nimittämisen voisi aloittaa nopeastikin”, Tamyn entinen koulutuspoliittinen vastaava Janne Kajander pohtii.

 

OPISKELIJAJÄSENET USKOVAT, että tulevan yliopiston keskeisiin osa-alueisiin on vielä mahdollista vaikuttaa. Tähtäimessä on tehdä yliopiston rakentamisesta ainakin avoimempaa ja osallistavampaa.

”Opiskelijajärjestöiltä on tullut jo yhteydenottoja ja toivomme niitä tietysti lisää”, Lampo toteaa.

”Haluamme mahdollistaa joustavamman vaikuttamisen opiskelijoille”, Mikkonen sanoo.

Uuden yliopiston koulutusvisiosta, tutkintosäännöstä sekä opetussuunnitelmasta pyydetään kommentteja 27. huhtikuuta mennessä. Luonnoksiin ja materiaaleihin voi tutustua Tampere 3 -wikissä.

 

TAMPERE 3:N KONSISTORIN KOKOONPANO

Professorit:

Mari Hatavara (TaY)
Eeva Moilanen (TaY)
Arto Haveri (TaY)
Risto Kunelius (TaY)
Jarmo Takala (TTY)
Mikko Valkama (TTY)
Jyrki Vuorinen (TTY)
Jaakko Puhakka (TTY)

Muu opetus- ja tutkimushenkilökunta:

Hanna Kuusela (TaY)
Kirsi Lumme-Sandt (TaY)
Erja Sipilä (TTY)
Riikka Lahtinen (TTY)

Muu henkilökunta:

Ismo Isopoussu (TaY)
Mervi Jokipii (TTY)

Opiskelijat:

Juha Köykkä (TTY)
Tiina Mikkonen (TTY)
Mikko Lampo (TaY)
Ilona Taubert (TaY)
Janne Kajander (TaY)

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"