Kulttuuri
11.5.2018

Speedrun on videopelien parkouria – Tapasimme lajin suomalaisen gurun, joka on tehnyt maailmanennätyksen Super Mariossa

MIKAEL MATTILA, teksti
123rf, kuva

 

4 MINUUTTIA, 56 sekuntia ja 462 tuhannesosaa. Se on Super Mario Bros. -pelin tämänhetkinen maailmanennätys.

Sen on tehnyt amerikkalainen nimimerkki Kosmic viime helmikuussa. Maailman kymmenen kovinta SMB-aikaa mahtuu kahden sekunnin sisälle, joka on pienempi marginaali kuin vaikkapa 1 500 metrin juoksun kaikkien aikojen top kympissä.

Jos videopelit muuttuvat alati vaikuttavammiksi teknisiksi taidonnäytteiksi, keskittyvät speedrunnaajat tuon tekniikan purkamiseen. Heille olennaisinta on löytää peleistä kikkoja, joiden avulla ne voi läpäistä yhä vikkelämmin. Netissä saavutuksia selostetaan ja hehkutetaan kuin urheilusuorituksia.

Tolkuttomat määrät tunteja vaativa omistautuneisuus venyttää pelien luonnetta ohi ohjelmoijien suurimpienkin visioiden. Rolling Stone -lehti nimitti laajassa artikkelissaan speedrunnausta ”videopelien parkouriksi”.

 

PAAVO LAHTI, 24, on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia speedrunnaajia. Hän kulkee yli 50 000 tilaajaa yhteensä kattavilla Twitch- ja YouTube-kanavillaan nimellä Samura1man. Muutama maailmanennätyskin hänellä on hallussa – yksi tietenkin Mario-pelistä.

Vuodesta 2009 speedrunnannut Lahti avaa lajin säännöstöä. Pelien nopea suorittaminen ei ole niin yksinkertaista kuin kuvittelisi. Onhan urheilussakin säännöt.

”Yleisin kategoria on Any%, jossa peli vain pelataan mahdollisimman nopeasti läpi, hyödyntäen siitä löytyviä glitchejä ja bugeja. Toiseksi yleisin on 100%, jonka määritelmä vaihtelee, mutta sillä tarkoitetaan pelin täydellistä läpäisemistä.”

Glitch on speedrunin suola. Termi tarkoittaa ohjelmiston tahatonta häiriötä, ja pelissä sellainen voi olla vaikka seinien läpi kulkeminen tai kentän ulkopuolelle pääseminen. Glitchien avulla pelin läpäisy nopeutuu. Ne myös paljastavat, että videopelikin on vain manipuloitavissa oleva ohjelma.

”On olemassa sellaisiakin speedrun-muotoja, joissa glitchit eivät ole sallittuja”, Lahti täsmentää.

 

E-URHEILU on iso juttu: Yle näyttää Counter-Strike-matseja, ja amerikkalaiset urheilujoukkueet sijoittavat Overwatch-pelaajiin. Monitorin ääressä tapahtuva räiskintä tuottaa rahaa.

Speedrun kipittää perässä. Vuodesta 2010 järjestetyissä Games Done Quick -tapahtumissa on kerätty reilusti päälle toistakymmentä miljoonaa dollaria eri hyväntekeväisyyskohteisiin.

”Suosio on kasvussa, mutta on silti pientä verrattuna e-urheiluun”, Paavo Lahti sanoo.

”Viime aikoina pari e-urheiluorganisaatiota on kuitenkin alkanut sponsoroida speedrunnaajia.”

Esimerkkinä tällaisesta on Tempo Storm -joukkueen solmima sopimus amerikkalaisen pelimestarin Mychal “Trihex” Jeffersonin kanssa.

Leipätyöksi speedrunnauksesta ei vielä ole, mutta eiköhän tulevaisuudessa joku saa Marion nopeusmättämisestä palkkaakin.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"