Näin on: Joskus opiskelijakin tarvitsee lomaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KATARIINA KOJO, teksti

 

KESÄ ALKAA hiljalleen taittua syksyyn.

Kuluva vuosi Tamyn hallituksessa tarjosi minulle mahdollisuuden, jota aiempina opiskeluvuosien kesinä ei ole ollut: Ehdin pitää oikean kesäloman. Miten ihanaa se olikaan! Ehdin nollata ajatukset kaikesta stressistä ja käyttää aikaani sen sijaan rehelliseen lojumiseen. Olen nukkunut pitkään, lukenut kirjoja ja mökkeillyt. Tuijotellut sarjoja, käynyt pyöräretkillä ja katsellut kasvien kasvamista. Ollut vain. Se on tuntunut ihanalta.

Opiskeluaika on stressaavaa, joten siitä olisi tärkeää palautua viettämällä vapaa-aikaa. Karu tosiasia on kuitenkin se, että monen opiskelijan taloustilanne ei salli lomailua. Periodien ulkopuoliset ajat kuluvat rentoutumisen sijaan usein töissä.

Rentoutuminen tekee hyvää monella eri tavalla. Erityisen tärkeää se on mielelle, sillä se lisää stressinhallintaa, parantaa itseluottamusta ja auttaa ongelmanratkaisussa. Levänneenä opiskelukin sujuu jouhevammin. Ja väittävätpä jotkut, että rentoutuminen vähentää todennäköisyyttä sairastua fyysisesti.

Lomailun merkitys hyvinvoinnille on merkittävä. Toivoisin kovasti, että tulevaisuudessa kaikilla, myös opiskelijoilla, olisi aidosti mahdollisuus lomailla.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"