Tiede
17.8.2018

Faktatutka: Voiko ihminen hyvittää loppuelämänsä päästöt vai onko käytäntö pelkkää silmänlumetta?

Tältä se maailmanloppu kuvapankkien mukaan näyttää.

MINEA KOSKINEN, teksti
123rf, kuva

 

VIHREIDEN KAUPUNGINVALTUUTETTU Leo Stranius kertoi blogissaan hyvittäneensä koko loppuelämänsä henkilökohtaiset päästöt 800 eurolla.

Stranius kertoo, että on jo vähentänyt omia päästöjään niin paljon kuin kykenee muun muassa pyöräilemällä ja syömällä kasvisruokaa. Loput 2-3 hiilidioksiditonnia vuosittain hän hyvitti sijoittamalla rahaa suon ennallistamiseen. Hehtaarin kokoinen alue alkaa ennallistamisen jälkeen sitoa hiiltä, kun se on aiemmin vapauttanut sitä.

 

KANNATTAAKO OMIA  päästöjä hyvittää, Ympäristökeskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä?

”Meistä jokainen aiheuttaa ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasupäästöjä, vaikka kuinka yrittäisimme vähentää oman toimintamme vaikutusta.”

Seppälän mukaan hyvittäminen on oikein tehtynä kustannustehokasta niille päästöille, joita syntyy omista valinnoista huolimatta.

Hyvittämiseen toimii kaksi mallia. Tulevaisuuden päästöjä voi ostaa pois eli mitätöidä EU:n päästökaupasta. Päästöoikeuksia on EU:ssa rajattu määrä. Siksi oikeuksien mitätöinti estää muita käyttämästä niitä.

Hiilidioksidi ei tietenkään noudata EU:n rajoja.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa esimerkiksi kehitysmaissa uusiutuvien energianlähteiden rakentamiseen tai puiden istuttamiseen. Näin tapahtuneet päästövähennykset todentaa kolmas taho. Esimerkiksi Stranius on tehnyt vähennykset Hiilipörssi-palvelussa, jota ylläpitää Suomen luonnonsuojeluliitto.

 

PÄÄSTÖJEN KOMPENSOINTIA on kuvattu anekaupaksi, jossa pahoja tekoja hyvitellään rahalla. 800 euroa kuulostaa varsin vähältä loppuelämän päästöjä ajatellen.

Eikö tässä ole vaarana, että ihminen lakkaa tekemästä ilmaston kannalta hyödyllisiä valintoja, Sitran ilmasto- ja energia-asiantuntija Matti Kahra?

”No se on yksi vaara. Toki voi laskea itselleen tiukan vähennystavoitteen ja ottaa varman päälle ja kompensoida enemmän kuin omat arvioidut päästöt, esimerkiksi tuplaten.”

Kahran mukaan nykyisissä taloudellisissa malleissa tulevaisuuden päästöt ovat nykyrahassa edullisia. Periaate on, että mitä kauemmas tulevaisuuteen maksu sijoittuu, sitä vähempi on sen arvo nykyisyydessä. Asiasta ei kuitenkaan vallitse yksimielisyyttä taloustieteilijöiden keskuudessa.

”Monien mielestä aliarvioimme tulevaisuuden kustannuksia.”

”Hiilidioksidi on viheliäinen, koska se vaikuttaa viiveellä ilmakehässä”, Kahra sanoo.

Hänestä päästöjen vähentäminen on järkevintä juuri nyt, jotta vältetään pahimmat seuraukset. Myös Seppälä kannattaa päästöjen hyvittämistä.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"