Uutiset
17.8.2018

Mitä vittua? Tieteellä on kalliit symbolit – Mihin ihmeeseen tohtori tarvitsee miekkaa ja hattua?

Siinä missä suomalainen tohtori saa pistää päähänsä hatun, monessa muussa maassa yliopistosta valmistuneet joutuvat pistämään päähänsä laatikon.

TUIJA SILTAMÄKI, teksti

 

TORSTAINA 16. elokuuta alkoi nykymuotoisen Tampereen yliopiston viimeinen promootio.

Kolmipäiväisten juhlallisuuksien aikana vihitään tohtorit ja kunniatohtorit. Vuosisatoja vanhaan perinteeseen kuuluu, että promoottori ojentaa tohtoriksi vihittävälle ”tieteen symbolit”, tohtorinhatun ja miekan.

Perinteen arvokkuus herättää kummastusta. Käsityönä valmistettava miekka maksaa noin 350 euroa, hattu valmistajasta riippuen 500–800 euroa. Promootioon osallistuminen maksaa 420 euroa.

 

Onko tässä perinteessä mitään järkeä, promootiotoimikunnan puheenjohtaja Päivi Åstedt-Kurki?

Kyllä sitä ovat jotkut kritisoineetkin. Usein jälkikäteen ihmiset ovat olleet kamalan onnellisia siitä, että ovat osallistuneet promootioon ja investoineet rahaa tapahtumaan. Mutta onhan se kallista. Jotkut kollegani ovat jättäneet tulematta ja investoineet vaikka Australian-matkaan.

 

Jättääkö moni tulematta taloudellisten syiden takia?

En osaa sanoa mitään tarkkoja määriä.

 

Mihin 420 euron osallistumismaksu perustuu?

Tarkkaan budjettiin. Kaikissa tilaisuuksissa on monenlaisia järjestelyjä, ruuat ja vähän juomiakin. Viimeisenä päivänä on sisävesipurjehdus. Sitten on linja-autokuljetus promootiopaikasta Raatihuoneelle tanssiaisiin. Se on nollabudjetti, eikä kukaan jää voitolle.

 

Pitääkö osallistujalla olla oma hattu ja miekka?

Ei, ne voi lainata, ja moni lainaakin. Ne täytyy kuitenkin olla siinä tilanteessa, koska ilman ei voi tulla promovoiduksi. Joskus jollain on ollut niin iso vuokrahattu, että se on meinannut pudota silmille.

 

Kuohuviinipäissään risteilyllä miekkojen kanssa heiluvat tohtorit kuulostavat vaaralliselta konseptilta.

Purjehdukselle ei oteta miekkoja eikä hattuja. Tapaan kuuluu, että sinne laitetaan ylioppilaslakki päähän. Koskaan en ole nähnyt kenenkään miekkailevan missään. Se on kaikille niin tärkeä ja merkityksellinen juttu, ettei siellä ruveta kauheasti pelleilemään.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"