Uutiset
28.8.2018

Tamy lainaa Tampereen Elokuvajuhlille 30 000 euroa

Tamyn hallitus on päättänyt myöntää 30 000 euron lainan Tampereen Elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry:lle. Mistä oikein on kyse?

 

ROOSA SALMINEN, teksti

 

TAMY ON myöntänyt 30 000 euron lainan Tampereen Elokuvajuhlat ry:lle.

Tamyn pääsihteeri Sanni Pietilä kertoo, että lainan myöntäminen elokuvafestivaalille on pitkä traditio. Elokuvajuhlat sai alkunsa Tamyn piirissä toimivasta elokuvakerho Monroesta. Saman suuruista lainaa on lainattu aina tähän vuodenaikaan yli parinkymmenen vuoden ajan, sanoo toimistosihteeri Tuire Jalaskoski.

”Tamylla on aina ollut mahdollisuus lainan myöntämiselle, sillä meidän kassassa on ollut tähän aikaan vuodesta hyvä tilanne”, Pietilä kertoo.

Tamy ei tarjonnut lainaa, vaan Tampereen Elokuvajuhlat pyysi sitä. Samoin lainasummasta päätti Elokuvajuhlien hallitus, joten Pietilä ei osaa sanoa, mihin 30 000 euron summa tarkalleen ottaen perustuu.

”Rahavirran perään ei ole kyselty, sillä yhteistyö on sujunut hyvin, eikä Elokuvajuhlilla ole ollut maksuhäiriöitä.”

 

YHTEISTYÖN TAKIA Tampereen Elokuvajuhlat ry ei ole pyytänyt pankeilta lainaa. Ilman Tamyn laina-avustusta festivaalia jouduttaisiin järjestämään pienemmällä miehityksellä.

Samankaltaista lainaperinnettä ei ole muodostunut muiden järjestöjen kanssa. Pietilä kertoo, että Elokuvajuhlien lisäksi Tamy on myöntänyt lainoja Opiskelijan Tampereelle ja Karpek Oy:lle, jonka toimiala on kiinteistönhallinto. Tamy omistaa Karpekin kokonaisuudessaan ja on Opiskelijan Tampereen perustajajäsen.

”Ei ole tavallista, että eri tahot lähestyisivät meitä lainan toivossa.”

Lainasummat ovat olleet vaihtelevia. Opiskelijan Tampereelle Tamy myönsi 2000 euron lainan. Suurin summa on ollut 120 000 euroa. Se myönnettiin Karpek Oy:lle. Ylioppilaskunnan tase on noin 2 miljoonaa euroa.

 

LAINOJEN MYÖNTÄMISELLE ei ole luotu erityistä linjausta, sillä se ei ole tavanomaista toimintaa Tamylle. Lainoja katsotaan aina tapauskohtaisesti, mutta ehtojen tulee olla tiukat.

”Rahojen palautumisesta pitää olla todella varma, koska ne ovat meidän jäsenistömme rahoja. Samoin sopimuksessa tulee olla hyvä korko. Matalakorkoisia lainoja tai mitään ilmaista rahaa emme ole myöntäneet”, Pietilä kertoo.

Pietilä arvioi lainojen myöntämisen olevan epätodennäköistä sellaisille toimijoille, joiden toiminta ei ole vakiintunutta. Myös eettiset seikat vaikuttavat lainapäätökseen. Maksuhäiriöiset tahot Tamy sivuuttaa suoraan.

”Tältä pallilta katsottuna lainoja ei myönnetä kellekään, joiden maksukyvystä ei ole takeita”, Pietilä sanoo.

 

FAKTA: LAINAEHDOT

Tamyn hallitus myöntää 30 000 euron lainan Tampereen Elokuvajuhlat – Tampere Film Festival ry:lle. Laina-aika on velkakirjan allekirjoittamispäivästä helmikuun 28. päivään 2019.

Lainan ehtona on se, että kolme elokuvajuhlien hallituksen jäsentä ja toiminnanjohtaja sitoutuvat lainan, sille juoksevan koron sekä enintään 1000 euroon nousevien uloshakukustannusten omavelkaiseen ja yhteisvastuulliseen takaukseen. Lainasta peritään kahdeksan prosentin vuotuinen korko ja kymmenen prosentin viivästyskorko.

Tampereen Elokuvajuhlat – Tampere Film Festival järjestetään seuraavan kerran 6.-10. maaliskuuta 2019.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"