Uutiset
17.8.2018

Toas Ilmarille tulee lähtö – Tilalle on piirretty 14-kerroksinen kolossi, jossa on yli 200 asuntoa ja kattoterassi

Uudessa opiskelijatalossa olisi 14 kerrosta.

TUIJA SILTAMÄKI, teksti
TOAS, kuva

 

JOS KAIKKI sujuu suunnitelmien mukaan, nykyisen Toas Ilmarin paikalle nousee vuonna 2020 peräti 14-kerroksinen opiskelijatalo.

Katuosoitteessa Itsenäisyydenkatu 7-9 sijaitseva rakennus on päätetty purkaa, ja tonttia kaavoitetaan parhaillaan.

Toasin toimitusjohtajan Kirsi Kosken mukaan tontin luonnos on tulossa nähtäville syyskuussa. Toiveissa on, että kaava olisi valmiina ensi vuoden alussa. Jos valituksia ei tule, purku- ja rakennustyöt päästään aloittamaan jo ensi vuonna.

”Olisi aivan mielettömän onnellinen asia, jos siitä ilman valituksia selvittäisiin”, Koski sanoo.

 

KÄYTÄNNÖSSÄ SE on epätodennäköistä. Valitusoikeutta käytetään ahkerasti. Tällä hetkellä vireillä on Rauhaniemen kaavoitusta koskeva valitus. Kosken mukaan valtuusto hyväksyi tontin kaavan jo viime marraskuussa, mutta valituksen takia töihin päästään aikaisintaan ensi vuonna. Realistisempaa onkin, että Ilmarin tilalle tulevan talon rakentaminen alkaa vasta vuonna 2020.

Kosken mielestä on kuitenkin hyvä, että kuntalaisilla on oikeus valittaa kaavoituksesta.

 

Toas haluaisi Ilmarista autottoman kohteen, jonka yhteyteen ei tulisi ollenkaan parkkipaikkoja.

 

TOAS HALUAISI rakentaa nykyisen Ilmarin tilalle 14-kerroksisen talon, johon tulisi pieniä yksiöitä ja kaksioita. Suunnitelmissa valtaosa talon yksiöistä on kooltaan 20-21 neliömetriä. Toasin asuntojen vuokra määräytyy neliöiden mukaan.

”Jos neliöitä on liikaa, silloin vuokrakin nousee tavallaan turhaan.”

Yhteensä asuntoja tulisi yli 200. Se on noin neljä kertaa enemmän kuin Ilmarissa tällä hetkellä on.

Nykyisen Ilmarin erityispiirre on talon viidennessä kerroksessa sijaitseva kerhohuone ja sen yhteydessä oleva kattoterassi. Toasin tavoite on, että myös uuden rakennuksen ylimmässä kerroksessa olisi asukkaiden yhteinen tila.

Vielä ei ole päätetty, minne Ilmarin nykyisille asukkaille tarjotaan mahdollisuutta muuttaa. Kosken mukaan heille pyritään tarjoamaan samanveroista asuntoa, mutta avoinna on, mitä se sitten käytännössä tarkoittaa. Ilmari on vanha kohde, mutta sijainniltaan Toasin keskeisimpiä.

 

 

KOSKEN MUKAAN kaupunki on suhtautunut tornitaloaikeisiin suopeasti. Tullin alueelle rakennetaan nyt paljon korkeita rakennuksia. Toasin tontin viereen rakennetaan parhaillaan 21-kerroksista Luminary-taloa.

”Kaupunkikuvatoimikunnassa kyseltiin vain, että kunhan ette korkeampaa tee”, Koski sanoo.

Sen sijaan runsaasti ristiriitoja on herättänyt kaupungin pysäköintipolitiiikka.

Toas haluaisi Ilmarista autottoman kohteen. Se tarkoittaa, ettei siihen rakennettaisi ollenkaan pysäköintipaikkoja. Nykyisen Ilmarin alakerrassa on parkkihalli.

Kaupungin kahden vuoden takaisessa psyäköintipolitiikassa on määritelty, kuinka paljon parkkipaikkoja erilaisiin kohteisiin on rakennettava. Opiskelijakohteissa määrä on pienempi, mutta Kosken mielestä nykyisetkin vaatimukset ovat auttamattomasti vanhentuneita. Pysäköintipaikkoja joudutaan rakentamaan enemmän kuin niitä käytetään. Laskun maksaa lopulta opiskelija vuokrassaan.

”Jos Ilmariin joudutaan tekemään pysäköintipaikkoja, se on noin 50 000 euroa per paikka. Se on mielestäni tuhlaamista.”

Koskea harmittaa sekin, ettei pari vuotta vanha linjaus ota lainkaan huomioon raitiotien vaikutusta.

”Pari vuotta sitten ratikkapäätöstä ei vielä ollut tehty.”

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"