Pääkirjoitus: Aviisin toimituksessa ei yleensä olla paskat housussa

TUIJA SILTAMÄKI, teksti
SAANA HYTÖNEN, kuva

 

YHTENÄ ILTANA tein virheen ja kävin Jodelissa.

Ilokseni huomasin, että fuksityttöjen takapuolten lisäksi Tampereen yliopiston kanavalla vilkasta keskustelua herätti Aviisin nykyisyys, menneisyys ja tulevaisuus. Suorastaan häkellyttävältä tuntui se, että kommenttien perusteella ainakin kaksi keskustelijaa oli lukenut viime lehden pääkirjoituksen.

Lisäksi keskusteluissa oli useita jonkun muun kuin minun tai pakottamani lähiomaisen kirjoittamia kommentteja, joissa sanottiin, että Aviisi on ihan hyvä lehti. Kiitos niistä!

Vähemmän yllättäen joukossa oli myös paljon kommentteja, joissa Aviisia moitittiin värikkäin ilmaisuin ideologiseksi paskaksi ja niin edelleen.

Koska minulla ei ole tapana jättää turhasta russuttamista ”omaan arvoonsa” ja yhteiskunnallinen dialogi on ihan hirmuisen arvokasta, vastaan tässä yleisimpiin Aviisia koskeviin harhaluuloihin.

 

AVIISI EI yritä tuputtaa jotain tiettyä ideologiaa.

Nettikirjoittelun perusteella vihervassarit hallitsevat Tamya, ja samat pimeät voimat jylläävät Aviisissakin. Sitä, mikä Aviisissa sitten on niin ideologista, ei yleensä täsmennetä.

Tyypillistä on, että silloin kun jokin juttu tai julkaisu ei miellytä, sitä haukutaan ideologiseksi. Se on hieman erikoista, sillä eihän ideologisuus itsessään ole huono asia. Kaikki mielipiteelliset kirjoitukset ovat ”ideologisia” sikäli, että niiden kirjoittaja laatii tekstin omasta näkökulmastaan ja omasta ideologisesta maailmastaan käsin.

Ongelmallista ideologisuudesta tulee silloin, kun se yritetään piilottaa ”terveen järjen”, ”käytännöllisyyden” tai ”neutraaliuden” kaltaisten käsitteiden taakse.

Aviisin jutut eivät ole ”neutraaleja” sikäli, että ne ovat aina kirjoittajiensa näköisiä. Mutta Aviisi ei ole sen paremmin Suomenmaa kuin Tulvakaan, eikä meillä ole mitään filtteriä, jonka läpi jutut syötettäisiin ennen julkaisua.

Jos lehdessä on mielestäsi liikaa tiettyä maailmankuvaa edustavia kirjoituksia, ehdota tilalle jotain muuta aihetta tai tarjoa juttua. Idea ratkaisee, ei ideologia.

 

AVIISIN TEHTÄVÄ ei ole toimia journalistiikan opiskelijoiden harjoituslehtenä.

Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoilla on oma ”harjoituslehti”, Moreenimedia, jota he toimittavat käytännön kursseillaan. Monet Aviisin avustajista ovat entisiä tai nykyisiä journalistiikan opiskelijoita, mutta Aviisi ei ole olemassa heitä varten.

Aviisi on olemassa lukijoita varten.

 

AVIISIA EI pitäisi tehdä opiskelijoiden rahoilla. Niin, ei se mikään pakko ole. Opiskelijoiden jäsenmaksuilla ei pidä tehdä mitään, mihin niitä ei ole demokraattisesti edarissa päätetty käyttää.

Syksyn vaaleissa voi vaikuttaa siihen, mitä ne kohteet tammikuun alussa aloittavassa uudessa ylioppilaskunnassa ovat.

 

AVIISIN TOIMITUKSESSA ei olla lähestyvien edarivaalien takia ”paskat housussa”.

Tamyn toimistolla on kaksi moitteettomasti toimivaa vessaa, joten yleensä työpäivästä selviää kuivin housuin.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"