Tampere 3
18.10.2018

Epäpoliittinen edustajisto ja kiistaa jäsenmaksusta – Aviisi perkasi edarivaalien tulokset

Poliittisia listoja potkittiin pihalle edarista.

ESA KESKINEN, teksti
123rf, kuva

 

Epäpoliittinen edustajisto

 

VAALIEN MURSKAVOITTOON ylsi Tekijä-vaalirengas, joka koostui nykyiset kampus- ja yliopistorajat ylittävistä vaaliliitoista.

Tekijän kauppatieteilijöiden, teekkareiden, yhteiskuntatieteilijöiden ja lääketieteilijöiden muodostaman ehdokasvalikoiman yleistasoinen sanoma järjestötoiminnan edistämisestä ja kaikkien yhteisestä ylioppilaskunnasta ilmeisesti vetosi äänestäjiin. Kun Tampereen ylioppilaskunnan Tamyn ja Tampereen teknillisen ylioppilaskunnan TTYY:n opiskelijakulttuurit kohtasivat, kannatti etsiä pienintä yhteistä nimittäjää.

Epäpoliittisuudesta huolimatta (tai juuri sen takia) äänestysprosentti nousi selvästi. Äänestysprosentti oli tänä vuonna 38,91%. Viime vuoden keskiarvo oli 33,4%.

 

Poliittiset vaaliliitot hävisivät

 

POLIITTISET LISTAT menettivät paikkoja. Se voi olla seurausta kahdesta asiasta. Ensinnäkin puoluepolitiikka on vähentynyt opiskelijapolitiikassa. Toisaalta yhdistyvä äänestäjäkunta on entistä monipuolisempi. Niinpä TaY:n poliittisten listojen menettämät paikat siirtyivät melko suoraan TTYY:n listojen ehdokkaille.

Vaikka yksittäisistä vaaliliitoista eniten paikkoja sai viisi edustajaa läpi saanut Viva – Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto, sekin menetti yhden paikan viime vaaleista. Viva säilyi silti suurimpana liittona ja se muodostaa todennäköisesti vastaparin Tekijä-renkaan liitoille.

Viva kannattaa esimerkiksi vahvaa edunvalvontaa, mikä ei ole Tekijä-renkaan teekkariliitoille tai Vapaaboomareille keskeinen teema.

Kokonaan edarista tippuivat demarit ja keskusta. Ne menettivät ainoat paikkansa. Oikeisto-opiskelijat, eli entinen kokoomus, sai yhden paikan. Suurimman tappion kärsi vihreät. Heillä paikkoja on enää kaksi, kun edellisissä Tamyn vaaleissa Vihreä lista sai viisi paikkaa.

 

Kiistaa jäsenmaksuista ja vaikuttamisesta

 

EDUSTAJISTO VALITSEE syksyn aikana muun muassa ylioppilaskunnan ensimmäisen hallituksen, linjaa budjettia ja toimintasuunnitelmaa sekä päättää ylioppilaskunnan brändistä ja visuaalisesta ilmeestä.

Radio Moreenin järjestämässä vaalitentissä ehdokkaiden välillä löytyi hajontaa jäsenmaksuista, valtakunnallisesta vaikuttamisesta ja siitä, miten eri tieteenalojen opiskelijat saadaan pelaamaan samassa tiimissä.

Kärjistetysti sanottuna Oikeisto-opiskelijoiden lisäksi teekkariehdokkaat ja kauppatieteiden ehdokkaat kannattavat ylioppilaskunnalle kapeampaa roolia, kun nykyisen Tampereen yliopiston sisältä nousseet humanistis-yhteiskuntatieteelliset ehdokkaat ja punavihreät ehdokkaat kannattavat laajempaa yhteiskunnallista osallistumista.

Ylioppilaskunnan automaatio- eli niin sanottu pakkojäsenyys jäsenmaksuineen noussee keskusteluihin, sillä Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti hiljattain alkaa ajaa vapaaehtoiseen jäsenyyteen siirtymistä.

Eroja on myös siinä, miten edustajat suhtautuvat ylioppilasmedian rooliin ja tarpeellisuuteen. Kukaan ei kampanjassaan varsinaisesti vastustanut ylioppilaslehteä, mutta sen roolia tullaan pohtimaan uudelleen.

Vaalivalvojaisissa Kahden Tähden Teekkareiden kärkiehdokas Juho Köykkä pohti digitaalisen ylioppilasmedian mahdollisuuksia ja esimerkiksi vlogien tyyppisiä sisältöjä. Vivan ääniharava Ilona Taubert taas totesi vihervasemmiston kannattavan itsenäistä ylioppilaslehteä, joka tekee journalismia, eikä ole vain ylioppilaskunnan tiedotusväline.

 

Lue ja kuuntele myös muut Radio Moreenin vaalijutut:

Vaalitulos selvisi, pitääkö pelätä? Toimittaja Esa Keskinen selittää, miksi Tekijä-rengas menestyi ja puoluepolitiikka hävisi

Radio Moreeni selvitti vaaliliittojen budjetit: Oikeisto-opiskelijat käytti kampanjointiin tonnin, Sity 9,62 euroa

 

Vähemmän riitelyä kuin Tampere 3:ssa

 

EDUSTAJISTOON VALITTIIN 19 TTY-taustaista opiskelijaa ja 30 TaY-taustaista opiskelijaa. TTYY:n sisältä lähteneet vaaliliitot säilyttivät keskimäärin TTYY:n edustajiston paikkamääränsä. Vuodenvaihteen jälkeen kaikki valitut ehdokkaat ovat kuitenkin Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston edaattoreita.

Ulospäin näyttää siltä että yhdistyminen on edennyt ilman isompia riitoja. Myös käytäväpuheiden perusteella sulautumiseen suhtaudutaan avoimin mielin.

Ylioppilaskuntien yhdistyminen ja opiskelijakulttuurien kohtaaminen ei olekaan ollut ainakaan tähän mennessä yhtä sotkuista suhmurointia kuin itse korkeakoulujen yhdistyminen.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"