Tiede
25.10.2018

Faktatutka: Mihin ihmeeseen some-influencer oikein vaikuttaa?

Kas tältä näyttää some-influencerin työpäivä.

 

AAPO LAAKSO, teksti
123rf, kuva

 

VIIME VUOSINA suomen kieleen on uinut lainatermi influencer marketing. Se on markkinointia, joka tapahtuu sosiaalisessa mediassa influencereiden avulla. Siis mitä?

Tutkijatohtori Essi Pöyry kuluttajatutkimuskeskuksesta kertoo, että suomeksi influencerin voi kääntää vaikuttajaksi, influencer marketing on puolestaan vaikuttajaviestintää tai vaikuttajamarkkinointia. Termisekamelskaa aiheuttaa se, että osa viestintätoimistoista käyttää vaikuttajaviestintää synonyymina päättäjiin kohdistuvalle lobbaamiselle.

Influencerit ovat sosiaalisessa mediassa vaikutusvaltaisia henkilöitä. Pöyryn mukaan heihin kuuluvat selkemmin esimerkiksi suosituimmat tubettajat, kuten Mansikkka, Mmiisas ja Tuure Boelius. Pöyryn mukaan markkinointi on nykyään pääosin yksioikoista mainostamista.

”Mainostaja maksaa vaikka 100 euroa siitä, että teet postauksen suositusta ravintolasta ja suosittelet sitä kaikille muillekin.”

 

 

 

 

OHJELMISTOFIRMA MELTWATER tarjoaa palvelua, jolla yritys voi löytää omaan tarkoitukseensa sopivat vaikuttajat. Sosiaalisen median yksikönjohtaja Senni Niemi kertoo, että palvelu luokittelee some-käyttäjät neljään kategoriaan. Markkinointimielessä kiinnostavimpaan ”superkäyttäjien” kategoriaan kuuluu valitun aihealueen vaikuttavin prosentti. Sekin kattaa jo yhteensä tuhansia käyttäjiä.

Raskaan sarjan ja peruskäyttäjien väliin mahtuu mikroinfluencereita, eli käyttäjiä, joilla ei välttämättä ole satoja tuhansia seuraajia, mutta joiden seuraajat ovat aktiivisia tykkäilemään postauksista ja käymään keskustelua, eli seuraajien engagement on korkea.

Mainostajatkin ovat löytäneet nämä verkostot. Some-markkinoinnissa voikin olla nyt kannattavampaa ottaa kymmenen pienempää yhteistyökumppania kuin yksi iso.

”Jos käyttäjällä on pari tuhatta seuraajaa, niin iso osa niistä on vielä henkilökohtaisia tuttuja. Kaupalliset sisällöt aiheuttavat silloin ihan erilaisen reaktion kuin jos ne tulisivat joltain satojen tuhansien seuraamalta tililtä”, Niemi sanoo.

 

 

 

 

MITEN SITTEN tulla influenceriksi ja alkaa tienata rahaa somettamalla? Essi Pöyryn mukaan kaava on seuraava: Sisältöä pitää tuottaa säännöllisesti ja mielellään joka päivä. Kertomalla yksityiselämästään avoimesti saa helposti lisää seuraajia. Jotta asiaa riittää, kannattaa valita jokin teema, johon sitoutuu ainakin väljästi. Vaikka pelit, kosmetiikka tai muoti.

Menestyksen avaimet ovat kuitenkin kaikille samat. Hommaan pitää olla valmis sitoutumaan vuosiksi eteenpäin

 

 

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"