Kulttuuri
15.11.2018

Klassikkoni: Lauantaisin käytiin saunassa ja katsottiin Uutisvuoto ja Itse valtiaat – Poliittinen satiiri toimii edelleen

SÄDE MÄKIPÄÄ, teksti

 

”SITTEN VIELÄ Paavo Väyrynen. Juuri kun kaikki näytti keskustan kannalta perin hyvältä, niin sinä tulit ja ilmoitit tervehdyttäväsi puolueen ja koko Suomen. Ehdotan että tervehdyttäisit itsesi ensin, noh, siitä mikä sinulla nyt sitten onkin. Mutta se taitaa olla kyllä paljon isompi remontti kuin Suomi.”

Tämä oli Mauri Pekkarisen lehtikatsaus. Ei tosin oikeasti, vaan vitsi poliittisen satiiriohjelman Itse valtiaiden jaksossa Autiosaari. Lähes koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen Suomen politiikan keskeisimmät hahmot saivat lauantai-iltaisin ihailla itsestään tehtyä karikatyyrista hahmoa, joka törväili menemään eduskunnassa.

Kun Autiosaari-jakso esitettiin vuonna 2002, olin yhdeksänvuotias. Lauantaisin kävimme perheen kanssa saunassa ja katsoimme Itse valtiaat ja Uutisvuodon. En tajunnut sarjoista paljoakaan, mutta ne olivat loistava ensikosketus politiikkaan.

 

Itse valtiaissa seikkailivat muun muassa Ben Zyskowicz, Erkki Tuomioja, Tarja Halonen ja Matti Vanhanen. Kuva: Ylen kuvapalvelu.

 

KAIKKI EIVÄT kuitenkaan innostuneet. Helsingin Sanomien kriitikon mielestä sarjan tekeminen oli aikanaan niin hidasta, ettei se ehtinyt tarttua viikon ajankohtaisiin tapahtumiin.

Miten niin? Useat hahmot ja vitsit toimisivat edelleen! Esimerkiksi käyvät vaikkapa jaksot Lipposen burnout tai Mauri palaa loppuun.

Jos sarjaa esitettäisiin nyt, siinä voisivat seikkailla esimerkiksi (median hellää) kosketusta pelkäävä Juha Sipilä, raskaana oleva Timo Soini ja kirurgiseen operaatioon vaadittavaa välineistöä mukanaan kantava Sanni Grahn-Laasonen.

Jakson nimi olisi Pullat uunissa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"