Ylioppilaskunta
15.11.2018

Näin on: Mitä tarkoittaa, että ylioppilaskunta on vastuullinen?

Noora Korhonen.

NOORA KORHONEN, teksti

 

WIKIPEDIAN MUKAAN sana vastuullisuus koostuu vartalosta vastuullis– ja suffiksista –uus. Sanan merkitys ei avaudu yhtä helposti kuin etymologia.

Ilman kontekstia vastuullisuus ei tarkoita oikein mitään, ja se määritellään usein eri tavalla tahosta riippuen. Googlaamalla löytyy valtava määrä erilaisia tahoja, jotka julistavat olevansa vastuullisia toimijoita. Myös uuden ylioppilaskunnan strategialuonnoksessa on esitetty, että ylioppilaskunnan keskeiseksi toimintaa ohjaavaksi ”pohja-arvoksi” kirjattaisiin vastuullisuus.

 

MUTTA TARKOITTAAKO vastuullisuus sitä, että kinkkusämpylät kielletään ja ylioppilaskunnan edustajisto saa syödä vain kuivia vegaanisia sämpylöitä?

Ei. Jokaisen organisaation on tärkeää määritellä itse, mitä vastuullisuus sille tarkoittaa. Mutta kun perustoimintoja ja taloutta johdetaan vastuullisesti ja toiminnan vaikutukset ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan huomioidaan, saadaan tulokseksi toimiva ja luotettava ylioppilaskunta, joka on paras mahdollinen yhteisö opiskelijoille, työnantaja työntekijöille ja yhteistyökumppani sidosryhmille.

Koska vastuullisuus määritellään itse, myös sen mittaamiseen sopivat mittarit määritellään itse. Sen vuoksi vastuullisuuden paikka on juuri strategiassa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"