Uutiset
13.12.2018

Tamyn puheenjohtaja Sanni Lehtinen nousee ensi vuonna SYL:n johtoon

20181203 AVIISI Kuva: Silja Viitala. Sanni Lehtinen valittiin SYLin puheenjohtajaksi.

TUIJA SILTAMÄKI, teksti
SILJA VIITALA, kuva

 

TAMPEREEN YLIOPPILASKUNNAN Tamyn puheenjohtaja Sanni Lehtinen astuu vuonna 2019 entistä suurempiin saappaisiin. Suomen ylioppilaskuntien SYL:n liittokokous valitsi Lehtisen marraskuun puolivälissä hallituksensa puheenjohtajaksi. Lehtisen kausi on kalenterivuoden mittainen.

”Sain kämpän Järkäsaaresta ja muutan sinne. Kai se elämäkin sitten siirtyy siinä mukana, kun roudaa sängyn ja tuolit tuolta nykyisestä kämpästä”, Lehtinen sanoo.

Lehtisen lisäksi tehtävään olivat ehdolla Vaasan ylioppilaskunnan Kim Kujala, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Suvi Vendelin ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta Krista Hiltunen. Lehtinen arvelee, että Tampere 3:n pyörteissä kerätty kokemus muutosjohtamisesta puhui hänen puolestaan. Hän on ollut sekä yhdistämässä ylioppilaskuntia että vaikuttamassa siihen, miten koko uutta yliopistoa rakennetaan.

Vaikuttamistyötä on luvassa myös vuonna 2019. Huhtikuussa edessä ovat eduskuntavaalit, toukokuussa eurovaalit. Maakuntavaalien kohtalo on vielä avoinna. Lehtisen mielestä vaalit ovat ylioppilasliikkeelle olennaisin vaikuttamisen paikka.

”Haluaisin, että saataisiin ensi vuonna tehtyä näkyvä vaalikampanja, joka toivottavasti myös nostaa nuorten äänestysaktiivisuutta.”

Lehtisen mielestä poliittinen keskustelu keskittyy tällä hetkellä ikääntyviin ihmisiin. Ja kun suurin osa poliittisista päättäjistäkin on ”viisikymppisiä”, ei ole ihme, ettei nuorten ääni tahdo kuulua.

”Me ollaan tällä hetkellä vaikuttamassa monissa asioissa, mutta meidän pitäisi päästä myös päättämään asioista.”

 

Lehtisen mielestä poliittisen keskustelun seuraaminen kuuluu olennaisesti SYL:n tehtäviin.

 

LEHTISEN MIELESTÄ on tärkeää, että 130 000 opiskelijaa edustava ylioppilasliike pystyisi reagoinnin lisäksi myös luomaan puheenaiheita.

Toisaalta hän sanoo, että SYL:n tehtäviin kuuluu olennaisesti päivittäisen poliittisen keskustelun seuraaminen ja kommentoiminen. SYL:n puheenjohtajan tehtäviin kuuluu edustaa ylioppilasliikettä mediassa ja toimia sen kasvoina. Lehtisen mukaan SYL:ssa puheenjohtajalla onkin enemmän linjausvaltaa kuin ylioppilaskunnassa. Puheenjohtajan persoona ja ulosanti vaikuttavat siihen, millainen kuva SYL:sta ulospäin muodostuu.

”Tapani vaikuttaa ja ulosantini ovat ehkä suorempia kuin mitä on parina aikaisempana vuonna nähty”, Lehtinen kuvailee.

Itsevaltiasta puheenjohtajasta ei kuitenkaan tule. Myös SYL:ssa hallitus toimii linjaavana elimenä, ja suuret linjat päättää liittokokous.

”Pystyn allekirjoittamaan SYL:n linjat myös henkilökohtaisella tasolla.”

 

LEHTINEN LUONNEHTII kulunutta vuotta ”kasvattavaksi” kokemukseksi, jonka aikana hän on päässyt haastamaan itsensä ja kehittymään sekä ihmisenä että ammatillisesti.

”Ei tämä mennyt vuosi ole ollut helppo eikä aina edes hauska.”

Johtamista hän luonnehtii ihmisten kohtaamiseksi, ja johtajan tärkeimpänä ominaisuutena hän pitää kykyä ymmärtää oma keskeneräisyytensä.

”Mulla on ollut hirveän pitkään halu tehdä asioita jonkun muunkin kuin itseni eteen. Koen, että mulla on paljon annettavaa ylioppilasliikkeelle ja näen, että sillä on mahdollisuus muuttaa maailmaa paremmaksi.”

Nähtäväksi jää, millaisen maailman Lehtinen jättää jälkeensä – ja missä vastuutehtävässä hänet seuraavaksi nähdään.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"