Kulttuuri
31.10.2014

Yellow House jatkaa avointa kulttuuritoimintaa taas keväällä

Aino Heikkonen
Maria Mattila vuokrasi vuonna 1953 VR:n terveystaloksi rakennetun talon työtilaksi ja avasi ovet kaikelle kansalle.

Aino Heikkonen, teksti & kuva

Tuoksuu mummolalta, mutta näyttää vallatulta talolta. Kävelen olohuoneen läpi keittiöön Yellow Housessa, joka sijaitsee vain korttelin päässä Tampereen rautatieasemasta.
VR:n vanhan terveysaseman ikkunoissa roikkuu kirjavia verhoja ja lakanoita. Yhteen ruutuun on pingotettu pitsisomisteinen esiliina.

Toukokuusta saakka ohikulkijat ovat huomanneet puutalon heränneen horroksesta. Ovi on ollut auki, seinää on maalattu, kuistille syntynyt käytettyjen tavaroiden vaihtotori. Moni on uskaltanut astua sisään. Lähes yhdeksänkymppinen nainen on saanut talosta paikan käydä tarinoimassa nuoremmilleen.

Kesäkuussa eräs mies astui keltaiseen taloon kitaran kanssa, arastellen, ja kysyi, voisiko esittää omia kappaleitaan. Viiden hengen porukka kuunteli. Nyt miehellä on jo soolokeikka takanaan sekä uusi muusikkokaveri, jonka kanssa esiintyä duona. Myös  nyt jo usein keikkaileva Jukka & Jytämimmit sai alkunsa talon syövereissä.

 

Kaikki alkoi pari vuotta sitten, kun viereisessä Lompanlinnan tiilitalossa asuva Maria Mattila alkoi kysellä talon omistavalta VR:ltä mahdollisuutta vuokrata talo työtilaksi.

”Sain aina vastaukseksi, että talolla on purkutuomio, ja siksi emme vuokraa sitä.”

Vuoden 2013 lopulla hän sai tarpeekseen tyhjän talon tuijottelusta ja marssi VR:n pääkonttorille. Senaatti-kiinteistöjen omistama viereinen Morkun seuratalo oli vallattu aiemmin syksyllä.

Graafikkona työskentelevä Mattila arvelee, että valtaus vaikutti myönteisesti lupaan vuokrata talo työtilaksi vuoden alusta.

”Oli varmaan miellyttävämpi vaihtoehto vuokrata tila kuin elää valtaamisen pelossa. Olen täällä nyt talkkarina.”

Mattila sanoo olevansa tilan käyttömahdollisuudesta valtavan kiitollinen. Ovet hän avasi kaikelle kansalle vapaana kulttuuritilana toukokuussa.

”Tässä vanhan ajan seuratalo yhdistyy uudenlaiseen kulttuurin tekemiseen. Omaehtoinen tekeminen on lainattu squat-ideologiasta.”

Squat viittaa talonvaltaajien kansalaisaktivismiin. Mattila sanoo, että hänen vaikuttamistyönsä on valtausta pehmeämpää. Hän nimesi talon värin mukaan, koska keltaiseen liittyy iloisia mielikuvia. Talon sisällä ei ole ainuttakaan kieltosanaa sisältävää kylttiä. Mattilan mukaan pehmeys on välittynyt myös toimintaan, jota taloon on syntynyt. Var­kauksia tai ilkivaltaa ei ole sattunut, vaikka talossa on ollut jatkuva avoimien ovien päivä.

”Enkä nyt halua kuulostaa aivonsa karrelle polttaneelta hipiltä”, Mattila sanoo ja nauraa.

”Tämä on ollut kaikin tavoin paskasta vapaa tila.”

 

Yellow Housen perustamista Maria Mattila perustelee kaupallisuudesta vapaan tilan tarpeella ympäristössä, jossa ”raha määrää ja valot välkkyvät”. Hänen mielestään kirjastot ja kansalaisopistot eivät mahdollista säännöistä tai hallinnosta vapaata tekemistä.

”Ei kirjastossa voi puhua saati mennä tekemään talkootyötä silloin, kun siltä tuntuu.”

Mattila napsauttaa päälle olohuoneen punaisen valon. Diskopallo alkaa pyöriä.

Kuluneena kesänä ja syksynä Yellow Housessa ovat esiintyneet lukuisat yhtyeet. Ilmaiskeikkoja on järjestetty Yellow Housen olohuoneessa tai kellarissa joka viikko.

Musiikkipainotteisuus ei ollut toiminnassa tavoitteena, vaan viimeisestä puolivuotisesta muodostui sellainen. Diskopallon säteiden alla soitettiin kesällä hurmoksellisia jameja. Nyt kuumaa musiikki-improvisaatiota on vaikea kuvitella, kun sormet ovat kohmeessa.

Yellow Housessa järjestetään tapahtumia lokakuun loppuun saakka. Sitten talo painuu talviunille.

Yksi syy löytyy vilunväristyksistä: Mattila on taloudellisessa vastuussa talosta, eikä hänellä ole varaa lämmittää sitä ympärivuotisesti.

Toisaalta hänen akkunsa kaipaavat latausta. On paikoin raskasta olla päivittäin avaamassa ovia, huolehtia isosta tilasta ja kohdata ihmisiä. Oman leipätyön tekemisen ohella pitää olla läsnä tulijoille, jotta jää murtuu ja ihmiset uskaltavat antaa jotakin itsestään.

Kevättalvella Mattila aikoo avata taas ovet. Hän toivoo, että talven aikana ihmiset miettisivät, minkälaista toimintaa he voisivat tuoda Yellow Houseen: pop up -kauppoja, näyttelyitä, luentoja, työpajoja – mikä tahansa on keltaisten seinien sisäpuolella mahdollista, kun vain uskaltaa kävellä sisään.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"