Reportaasit
5.12.2014

Varma nainen vapisee, tosimies tutisee

Annina Mannila
TRE-ohjaaja Nina Reinikainen pitää huolen, että jokainen ryhmäläinen saa tärinäreaktion käynnistymään.

TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises)

Tohtori David Bercelin kehittämä rentoutusmenetelmä, jossa ei-tahdonalaisen tärinän avulla puretaan piintyneitä lihasjännityksiä.

Tärinä auttaa stressistä johtuvien, kroonistuneiden ja traumaperäisten lihasjännitysten purkamiseen. Poistaa ahdistusta ja rauhoittaa mieltä.

Kaikki nisäkkäät tärisevät stressaavien kokemusten jälkeen, mutta ihmiset ovat tottuneet peittämään tai estämään tärinän kehoa jännittämällä. Tärinä on kehon luontainen mekanismi poistaa jännitys kehosta.

TRE:n yksinkertaisilla kehoterapialiikkeillä tärinä saadaan ”keinotekoisesti” alkuun väsyttämällä psoas-lihaksistoa. Tärinä voi jatkua jopa tunnin ajan.

 

”Ensin alkoivat sätkiä reidet, sitten pohkeet” – tältä tärinä tuntuu

Kokeillessani verkosta löytämääni TRE-liikesarjaa ensimmäistä kertaa, päädyin makaamaan pettyneenä lattialla. Ei tapahtunut mitään.

Onneksi yritin uudelleen. Ensin alkoivat sätkiä reidet, sitten pohkeet. Hetken kuluttua koko kehoni tärisi, heilui, vatkasi ja kääntyili rytmikkäästi. Muutuin ulkopuoliseksi tarkkailijaksi, joka havainnoi olohuoneen lattialla sätkivää vartaloaan hämmentyneenä.

Tärisevät lihakset ovat aivorungon automaattiohjauksessa, mutta kontrollia ei menetä kokonaan: tärinän voi milloin tahansa keskeyttää. Tunnetta on mahdoton kuvailla ihmiselle, joka ei ole vastaavaa kokenut. Hieman kuin vettä näkemättömälle yrittäisi selittää, miltä uiminen tuntuu.

Juttua tehdessäni osallistuin terapiaryhmään, jossa täristään porukalla, ohjaajan johdolla. Jännittävää oli huomata, että tärinä tarttuu ympärillä olevista ihmisistä kuin haukotus.

 

TRE-ohjaajat varoittelevat, että syvien jännitysten ja traumojen purkautuminen voi aiheuttaa voimakkaita emotionaalisia reaktioita. Metrin päässä minusta tärissyt nainen oli purskahtanut vuolaaseen itkuun harjoituksen aikana. Minulta se jäi täysin huomaamatta, sillä ympäristöään herkeämättä tarkkaileva mieleni otti tärinän aikana lomaa työstään.

Lattialla sätkivät ihmiset vaikuttavat siltä kuin he olisivat syvässä uskonnollisessa transsissa. Valitettavasti elämäntaitoneuvoja jakamaan ei saavu Jeesus eikä Buddha, mutta session jälkeen olo on erittäin rentoutunut ja tasapainoinen — ihan kuin olisi saunasta tullut. Ahdistus on poissa.

Syvien jännitysten poistamisen sanotaan käynnistävän tarpeen järjestellä omaa elämää myös muilla tavoin. Lieneekö sattumaa, että tärinän jälkeen päätin leikata hiukseni ja ryhtyä suursiivoukseen.

Sanna-Kaisa Lähdeaho

 

Edellinen sivu


Sivu: 1 2 3

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. opiskelija (21.12.2014 kello: 11:29)

      Ylioppilaslehdeltä toivoisi hieman kriittisempää otetta tällaisesta aiheesta kirjoitettaessa. TRE:n tieteellinen perusta on hatara, mutta artikkelin perusteella voisi kuvitella, että metodi on tiedeyhteisössä yleisesti hyväksytty.

    2. Seppo Honkanen (5.12.2014 kello: 14:48)

      TRE:ta ensimmäistä kertaa kokeillut kertoo kokemuksestaan. Videosta näkee myös, miltä tärinä näyttää. https://www.youtube.com/watch?v=GMROQnlqK3g