Reportaasit
27.4.2015

Kuka pelkää halpaa maisteria?

Aviisi jututti Tampereen yliopiston opiskelijoita Tampere 3:sta. Osa pelkää korkeakoulujen yhdistymisen laskevan maisterin arvoa – osa toivoo lisää arvostusta kandille.

Elina Venttola, teksti & kuvat

”Minusta akateeminen vapaus on ollut rajoittava asia. On sanottu vain, että valitse jotain mikä kiinnostaa tai mistä ajattelet olevan hyötyä tulevaisuudessa. Mitä ihmettä se on? Toivon, että olisi edes jonkinlaisia raameja”, Tampereen yliopiston opiskelija Sara Sivonen toteaa.

Sivonen kertoo lukeneensa Helsingin Sanomista kolumnin, jossa toimittaja oli kuunnellut Yhdysvalloissa opettavaa Bengt Holmströmiä ja todennut, että koulumaisuus yliopistoissa onkin ihan hyvä juttu.

Sivonen uskoo, että yhdistämällä Tampereen korkeakoulut saataisiin enemmän ohjausta elämässä eksyneille opiskelijoille. Ammattikorkeakoulussa koulumaisempi opiskelu näyttäisi toimivan, ja Sivonen toivoo sitä Tampereen yliopistoonkin.

Kun Sivonen kuuli ensimmäistä kertaa Tampere 3 -selvityksestä, hänellä kävi mielessä huoli maisterin tutkinnon arvosta. Jos yliopistot ja ammattikorkeakoulut yhdistyvät, alentuuko maisterin arvo?

”Muutin mieleni, koska uskon, ettei tule käymään niin. Muutos toisi kansainvälisesti erityisen ja kilpailukykyisen yliopiston”, hän sanoo.

Huoli tamperelaisen maisterin tulevaisuudesta on mietityttänyt myös muita yliopisto-opiskelijoita. Monet Aviisin tapaamat opiskelijat nostivat esiin pulman tutkintonimikkeistä: tietävätkö työnantajat, mikä on tamperelaisen korkeakoulututkinnon arvo, jos yliopistot ja ammattikorkeakoulu sekoitetaan?

 

Ammattikorkeakoulun entiset opiskelijat Tuukka Tonteri ja Jenni Laurila tulivat yliopistoon opiskellakseen ammattikorkeakoulututkinnon päälle maisterin tutkintopaperit.

”Verrattuna ylempään ammattikorkeakoulututkintoon maisterin opinnot tunnutaan nykypäivänä hyväksyttävän useammassa paikassa”, Tonteri perustelee.

Laurila on huolissaan siitä, jyrääkö korkeakoulujen yhdistymissuunnitelmissa ammattikorkeakoulujen käytännönläheisyys. Myös Tonteri on pohtinut sitä, millainen korkeakoulujen yhdistelmästä voi äärimmillään tulla.

Jos opiskelussa painotetaan yliopistojen tapaan teoreettisuutta, työllistyminen saattaa hankaloitua. Jos puolestaan ammattikorkeakoulun käytännönläheisyyttä korostetaan liikaa, gradu saattaa nousta liian korkeaksi kynnykseksi opiskelijoille, jotka eivät hallitse teoriaa.

Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3 4

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. Majsteri Rantaluola (19.7.2015 kello: 04:06)

   Sinänsä maisteri on halpuutettu jo muin keinoin kuin kouluttamalla hänet halvaksi. Jos maisteri ei saa töitä mistään hakemalla, kerjäämällä tai pyytämällä, hänhän on jo ”halpa”. Sitä ei muuta koulutuksen sisällön muuttaminen epämääräiseksi tai kombinatoriseksi.

   Kyse on enemmän siitä, että yritetään antaa kaikenlaiselle ainekselle kaikki mahdolliset ainekset, jotta heillä olisi suurin mahdollinen todennäköisyys päätyä töihin ja maksamaan veroja.

   Arvostus mitataan rahalla; (tulevaisuuden) toivo(t) mitataan toimenpiteillä.

  2. L (27.4.2015 kello: 09:52)

   Olisi kiinnostavaa, jos tällaisissa jutuissa opiskelijan ala olisi mainittu. Nyt ei ollut mainittu kaikkien kohdalla. Se mitä opiskelija opiskelee, suhteuttaisi hänen puheitaan paremmin kuin maininta pelkästä yliopisto-opiskelusta.