Reportaasit
26.2.2015

Teekkarit Tampereen yliopistosta: ”Hikinen ja nihkeä”

10 500 opiskelijan Tampereen teknillinen yliopisto täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Jos Tampereen korkeakoulujen yhdistymissuunnitelmat käyvät toteen, TTY viettää pian viimeisiä syntymäpäiviään.

Ovatko humanistit ja teekkarit valovuosien päässä toisistaan? Aviisi päätti ottaa selvää tekemällä tutkimusretken TTY:lle Hervantaan. Mielipiteet Tampereen korkeakoulujen mahdollisesta yhdistymisestä ja humanisteista vaihtelivat täystyrmäyksestä innostukseen.

Riikka Kämppi, teksti & kuvat

Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa puhaltavat muutoksen tuulet.

Syksyllä Tampereen korkeakoulut kertoivat yhden, uudenlaisen korkeakoulun luomisesta, ja tammikuussa Helsingin Sanomat kirjoitti opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun tilaavan ennen huhtikuun eduskuntavaaleja selvityksen Suomen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhdistämisestä.

Aviisi päätti suunnata ensimmäiseksi TTY:lle – humanistien suussa titityylle – selvittämään, mitä Hervannassa tuumitaan muutossuunnitelmista.

Tampereen yliopistolta pääsee suoraan Tampereen teknilliselle yliopistolle bussilla numero 13, ja matkaan menee viisitoista minuuttia. Tästä huolimatta TaY ja TTY, humanisti ja teekkari, ovat kuin yö ja päivä.

Jo TTY:n rakennusten nimet ovat hämmentävän selkeitä. On Tietotaloa, Sähkötaloa, Rakennustaloa ja Konetaloa. Insinöörimäinen käytännöllisyys jatkuu sisällä. Luentosaleilla on sangen helpot nimet: ”Luentosali 1” ja ”Luentosali 2”.

Mieleen hiipivät Tampereen yliopiston Pinnit, Linna, Virta, Paavo Koli -sali ja B3426-logiikalla nimetyt luokkahuoneet.

Perjantaiaamupäivänä TTY:n käytävät ovat tyhjiä. Laboratorioissa valkotakkiset opiskelijat tekevät mittauksia vieraan näköisilla laitteilla.
Festian, ainoan TTY:n luovasti nimetyn rakennuksen, sohvalta löytyy tuotantotalouden jatko-opiskelija Rami Sariola. Hän ei suoraan osaa sanoa, onko ajatus Tampereen korkeakoulujen yhdistymisestä hyvä vai huono asia.

”Tilanteessa tulisi hyödyntää eri osapuolten vahvuuksia. En ole lukenut opiskelijajärjestöjen kannanottoja, mutta mielestäni asiasta voitaisiin tiedottaa enemmänkin.”

Automaatiotekniikan opiskelija Miika Suomalainen on samoilla linjoilla.

”Kukaan ei ole TTY:lla nostanut hirveää haloota asiasta. En itse oikein osaa sanoa juuta enkä jaata. Haluaisin tietää, miten uudistus vaikuttaisi konkreettisesti – luultavasti ei kovin paljoa ja lisäisi vain joustavuutta.”

Päätalon infopisteellä työskentelevä nainen myöntää tietävänsä, mikä T3 on, mutta kieltäytyy kommentoimasta ja kehottaa kääntymään hallintohenkilöstön puoleen.

Yläkerran opintotukitoimiston työntekijät sanovat, ettei heillä ole lupaa ottaa kantaa.

”TTY:lla vastuuhenkilöt antavat lausuntoja. Ei tässä ole mitään sen kummempaa, eikä tämä ole pelkästään mikään Tampere 3-linjaus. Isossa laitoksessa on monenlaisia mielipiteitä, eikä talon linja ole välttämättä sama kuin jokaisella työntekijällä”, kertoo Tampereen teknillisen yliopiston opintopäällikkö Kirsi Aalto.

Lisäksi Aalto paljastaa Aviisin toimitukselle uuden faktan:

”T3-yhteistyöstä pitäisi käyttää mieluummin vaikka Tampere 3 -nimitystä. T3-nimellä kutsutaan kilpirauhashormoni trijodityroniinia, ja voihan se lääketieteen ihmisistä tuntua hassulta puhua näistä samalla nimellä.”

Visiotyö on vasta käynnistynyt, joten Aallon mielestä ei kannata hötkyillä opiskelijoiden palvelujen suhteen ennen kuin on tiedossa, millaisia palveluja tarvitaan.

”Odotan mielenkiinnolla keskustelua erityisesti insinöörikoulutuksen kehittämiseksi siten, että valmistuvilla olisi entistäkin paremmat edellytykset työelämään”, Aalto toteaa.

Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"