Tampere 3
23.9.2016

Tampere 3: TTY:n hallitus vaatii lisää aikaa ja rahaa yhdistymiseen

Sergei Kosilko/123RF

Aino Heikkonen
Esa Keskinen

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) hallitus vaatii lisää aikaa ja rahaa Tampere 3 -hankkeeseen. Hallitus lähetti torstaina kannanoton, jossa todetaan, että sen näkemyksen mukaan uusi yliopistokonserni voisi aloittaa toimintansa vuonna 2020. Teknillisen yliopiston ylioppilaskunta puoltaa hallituksen näkemystä.

Tällä hetkellä aloitusajankohdaksi on suunniteltu vuotta 2018. TTY:n hallitus mainitsee yhdistymiselle myös ehtoja: yhdistymiseen tulisi saada rahaa, ja lisäksi perustajien ja yliopistojen tulisi sitoutua säätiöyliopiston strategisen johtamisen malliin.

”Hallituksemme analysoi tilanteen. Emme ole saaneet tietoa sellaisesta rahoituksesta, jolla voitaisiin taata laadun säilyminen opetuksessa ja tutkimuksessa ja niiden laadun kehittämisessä”, TTY:n rehtori Mika Hannula perustelee kannanottoa.

Tampere 3:n rahoitustarpeeksi on arvioitu Hannulan mukaan 50 miljoonaa euroa. Rahoituslupauksia on Aviisin tietojen mukaan valtiolta saatu huomattavasti pienemmille summille. Keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyjen tulosneuvottelujen tarkkoja summia ei kuitenkaan ole vielä julkistettu. Hannula pitää rahoituksen riittämättömyyttä keskeisenä syynä nostaa asia esiin.

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso  kertoo, että Tampereen yliopistossa ollaan TTY:n kanssa samaa mieltä rahoituksen tarpeesta.

”Odotamme nykyistä merkittävämpää panostusta.”

Myös Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy toteaa tuoreeltaan asiasta tehdyssä kannanotossa, että valtion lisärahoitus hankkeelle on tarpeen.

TTY:n Hannula kokee, että jonkun oli sanottava rahoitukseen liittyvät seikat ääneen. Hannulan mukaan näin on tehty esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa.

”Jos olemme mahdottoman tehtävän edessä, on otettava lusikka kauniiseen käteen. Jos muutkin ovat samaa mieltä rahoituksen riittämättömyydestä, miksi kaikki eivät ole tuoneet sitä esille?”

 

Aikataulusta Liisa Laakso sanoo, että TTY on puhunut jo aiemmin aikataulun pidentämisestä.

”Emme kuitenkaan ollut tietoisia, että asia esitetään tuossa muodossa. Olemme siitä yhtä mieltä, että kyse on pitkästä prosessista. Me emme ajattele, että 1.1.2018 kaikki olisi vielä valmista, vaan työ jatkuu tämän jälkeenkin. Tutkinto-ohjelmienkin on tarkoitus alkaa vasta myöhemmin.”

Hankkeen aiesopimus on allekirjoitettu jo viime keväänä. Alkuvuonna sovittua aikataulua pidetään Tamyssakin kireänä.

”Hallinnon suunnittelu ja rakentaminen on haasteellista asetetussa aikataulussa. Katsomme kuitenkin, että mahdollisesta viivästyttämisestä pitäisi sopia yhdessä kaikkien osapuolten kesken”, Tamyn hallituksen puheenjohtaja Mikael Malkamäki toteaa.

”Jos olemme mahdottoman tehtävän edessä, on otettava lusikka kauniiseen käteen. Jos muutkin ovat samaa mieltä rahoituksen riittämättömyydestä, miksi kaikki eivät ole tuoneet sitä esille?”

TTY:n hallituksen kannanotossa mainittua johtamisjärjestelmää Tamyssa kommentoidaan aikataulua ja rahoitusta kipakammin: Tamyn kannanoton mukaan uuden yliopiston johtamismalli pitäisi räätälöidä, eikä sitä pitäisi kopioida suoraan nykyisten säätiöyliopistojen malleista.

”Tampere 3:n johtamismallin suunnittelu on vasta alkanut. En ymmärrä, mihin TTY viittaa”, Malkamäki sanoo.

 

Säätiöyliopistossa on lain mukaan rehtori, hallitus ja yliopiston yhteinen monijäseninen hallintoelin. Esimerkiksi TTY:ssä johtamismalli koostuu säätiön hallituksesta, rehtorista ja konsistorista. Hallituksessa ei ole opiskelijaedustusta. Konsistoriin kuuluu kolme valmistelevaa toimielintä, jotka ovat tiedeneuvosto, opetusneuvosto ja jatko-opintoneuvosto. Näihin kuuluu kolme opiskelijajäsentä.

Julkisoikeudellisessa yliopistossa, kuten Tampereen yliopistossa, toimielimiä ovat hallitus, rehtori ja yliopistokollegio, ja opiskelijoiden ja henkilöstön edustus on mukana lakisääteisesti jo hallituksesta lähtien.

Teknillisen yliopiston rehtorin Mika Hannulan mukaan uuden yliopiston johtamismallin ei välttämättä tarvitse olla samanlainen kuin TTY:llä. Oleellista on, että yliopisto on säätiö, kuten on sovittu.

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso kuvailee, että uuden yliopiston johtamismallia vasta valmistellaan.

”Ymmärrän, että TTY:n hallitus asettaa johtamismallin tärkeäksi kysymykseksi. Tässä vaiheessa ei voi kuitenkaan tehdä kassakaappisopimuksia, sillä päättäviä elimiä ei ole vielä ole.”

Liisa Laakso sanoo, että Tampereen yliopistossa Tampere 3:n valmistelua aiotaan jatkaa nyt normaalisti. Hannula vakuuttaa samaa.

”Jatkamme valmistelua kuten aiemminkin niissä asioissa, joissa voimme edetä ilman merkittävää lisärahoitusta. Ne tuovat hyötyä kaikille. On kuitenkin mietittävä, miten rakenteeseen tähtäävissä hankkeissa edetään ilman lisärahoitusta.”

 

EDIT. Juttua on muokattu 23. syyskuuta kello 17.20. TTY:n johtamisjärjestelmään liittyvä lause ”rehtori ja konsistori toimivat hallituksen alaisuudessa” on poistettu virheellisenä.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. kommentoin (30.9.2016 kello: 17:55)

      Nykyinen (valtion) hallitus ei antanut hallitusneuvotteluissa T3-hankkeelle rahaa esitetyistä pyynnöistä huolimatta, joten hankkeelle haluttaneen rahaa ja neuvotteluvoimaa seuraavan Eduskuntavaalin jälkeisissä hallitusneuvotteluissa. Niissä isoista rahanjaoista yliopistoille seuraavan kerran linjataan. Seuraavat eduskuntavaalit ovat keväällä 2019, ja siinä linjataan budjeteista vuodesta 2020 eteenpäin.

    2. Amk-ope (23.9.2016 kello: 21:10)

      ”TTY:n Hannula kokee, että jonkun oli sanottava rahoitukseen liittyvät seikat ääneen. Hannulan mukaan näin on tehty esimerkiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa.”

      Ei todellakaan ole ollut esillä tamkissa millään tavalla! Kuten ei oikein mikään muukaan t3 asia. Tamkin johtohan on ”kunnostautunut” siinä, että henkilöstölle ei ole tuotu mitenkään esille t3:een liittyviä amkin toimintaan vaikutravia seikkoja, joista mm. OAJ hesarissa varoitteli. Lähinnä tunne on, että tamkin johto on tyytyväinen, kun saa hengailla mukana tässä yliopistojen hallintojen yhdistämiseen tähtäävässä hankkeessa.