Uutiset
14.12.2017

Viime vuodet ovat olleet häirinnän juhlaa – Muistatko nämä tapaukset?

TUUKKA TUOMASJUKKA, TEKSTI

 

2014

SYYSKUU

Ilta-Sanomat paljastaa Helsingin yliopiston irtisanovan ”huippuprofessorin” seksuaalisen häirinnän takia. Osa uhreista oli professorin tutkimusryhmään kuuluneita jatko-opiskelijoita.

 

2015

HUHTI- JA KESÄKUU

Helsingin yliopiston teologian opiskelijoiden ainejärjestölehti Kyyhkynen kirjoittaa huumauksen ja seksuaalisen häirinnän tapauksista Uudella Ylioppilastalolla. Yle Kioski tekee jatkojutun, jossa ongelmia kerrotaan olevan myös hämäläisessä osakunnassa. HYY kyseenalaistaa Kyyhkysen toimittajan toiminnan. Medioiden lähteet joutuvat uhkailun kohteeksi.

 

2017

LOKAKUU

The New York Times ja New Yorker julkaisevat artikkelit, joissa kymmenet naiset syyttävät amerikkalaista elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniä seksuaalisesta häirinnästä yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Weinstein erotetaan omasta yrityksestään.

Yhdysvaltalaisen aktivisti Tarana Burken ideoima ja näyttelijä Alyssa Milanon tunnetuksi tekemä #metoo-kampanja nostaa esille naisten kokemaa seksuaalista häirintää ja nousee maailmanlaajuiseksi trendiksi.

Helsingin Sanomat pitää #metoo-teemapäivän. Lehti uutisoi ohjaaja-näyttelijä Heidi Lindenin vuodesta 2015 eteenpäin keräämistä seksuaalisen häirinnän kokemuksista Suomen elokuva-alalta. Lindenin mukaan “suurimmassa osassa tarinoita vilkkuvat ne samat 5–10 tunnettua ohjaajaa ja tuottajaa”.

Seiska uutisoi CIA Naisten Olohuone -nimisestä Facebook-ryhmästä, jossa laulaja Tomi Metsäketoa syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Metsäketo sai potkut Mamma Mia -musikaalista ja Tähdet tähdet -ohjelmasta.

 

MARRASKUU

STT kertoo Kallion lukion lehtorista, jonka kerrotaan häirinneen opiskelijoitaan vuosituhannen alusta lähtien. Lehtori pidätetään tehtävistään. HS:n mukaan myös Tampereen yliopiston silloisen draamalinjan opiskelijat olivat kokeneet lehtorin kursseilla seksuaalista häirintää vuosina 1996–2000.

Yli 700 näyttelijää, 690 ooppera- ja konserttimusiikkialan toimijaa sekä lähes 600 juridiikan alalla työskentelevää ruotsalaista ammattilaista nostavat esille seksuaalisen häirinnän ongelmia omilla aloillaan.

Kruununprinsessa Victoria ja kuningatar Silvia osallistuvat seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun vastaiseen tapahtumaan Ruotsissa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"