Reportaasit
20.2.2015

Koukuttava kahvitauko

Kahvissa on yli 2000 kemiallista ainetta. Juoma voi yllättäen auttaa torjumaan monia sairauksia.

Juon kahvia joka aamu, lounaan jälkeen ja yleisesti ystävien seurassa. Miten jatkuva kofeiinin ryystäminen vaikuttaa terveyteeni ja kuinka paljon se oikein maksaa?

Antti Tuominen, teksti & Usva Torkki, kuva

Pää on jumissa lyhyiden yöunien jälkeen. Haen kahvia. Lounaan jälkeen väsyttää. Lisää kahvia. Päivä venyy iltaan. Otetaanpa vielä mukillinen.

Jonotan Juveneksen tiskille kuppi kädessäni. Tajuan, etten tiedä lainkaan, paljonko juon kahvia kuukaudessa. Viisikymmentä kuppia? Vai sata? Ja mitä tämä kaikki maksaa? Päätän ottaa selvää. Pidän kuukauden verran kahvipäiväkirjaa, johon merkkaan jokaisen juomani espresson, lounassumpin ja munkkikahvin.

Jokainen aamuni alkaa kupilla kahvia, eikä kofeiiniannokseni siihen jää. Viimeistään toisen luennon jälkeen seison Alakuppilan jonossa, joka kiemurtelee tiskin ympäri. Odotellessa menee melkein koko luentotauko, mutta kahvia on saatava.

Taidan olla kofeiinikoukussa. Kofeiiniriippuvuuden tunnistaa siitä, että kroppani alkaa oireilla, jos en saa kahvia. Päätä särkee, ja olo on vetämätön.

”Jos suurkuluttaja yhtäkkiä lopettaa kahvinjuonnin, tulee tunne siitä, että jotain puuttuu. Kofeiiniin ei kuitenkaan synny samanlaista aivokemiaan liittyvää riippuvuutta kuin esimerkiksi huumeisiin”, Helsingin yliopiston emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto kertoo.

Kahvinkuluttajana taidan olla suomalaista keskivertokansaa. Toiset eivät koske koko juomaan, toisilla tuntuu olevan jatkuvasti edessä kuppi kuumaa. Osa ystävistäni käy ylikierroksilla jo siitä, että he nauttivat pienen kupin kahvia.

Itse huomaan kofeiinin haitat vasta, jos juon monta kupposta yhtä soittoa. Olen silti saanut osani yliannostuksesta. Kerran kulautin reilun tunnin sisään ainakin kolme isoa kahvia. Moisen annoksen jälkeen vapisin horkassa sängyllä.

Vapina on tyypillinen kofeiinimyrkytyksen oire.

Myrkytyksestä on jo yli vuosikymmen. Aivan kuin kehoni olisi tottunut siihen, että suonissani virtaa koko ajan tietty annos kofeiinia.

”Kofeiiniin syntyy jonkin verran toleranssia. Esimerkiksi kahvin piristävä vaikutus ei näy yhtä voimakkaana”, Jaakko Tuomilehto sanoo.

Tuomilehto on tutkinut kahvin terveysvaikutuksia pitkään. Hän antaa minulle synninpäästön: mikäli kahvinjuonti ei tunnu aiheuttavan ongelmia, ei siitä tarvitse pitää taukoa. Suuntaan siis kahvilaan.

Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"