Tampere 3
15.3.2017

Tampere 3 sai 22 miljoonaa neuvotteluissa – jos kokonaisuus ei etene, ministeriö vetää rahat pois

Nagy-Bagoly Arpad/123RF

Tampere 3:n rahoituskuviot on kirjattu ministeriön ja korkeakoulujen sopimuksiin kaudelle 2017–2020. Jos kokonaisuus ei etene suunnitellusti vuoden 2017 aikana, ministeriö poistaa
Tampere 3 -rahoituksen tamperelaisten korkeakoulujen sopimuksista.

Aino Heikkonen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tampere 3 -hankkeeseen yhteensä 22 miljoonan euron rahoituksen. Summa selviää korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisistä sopimuksista vuosille 2017–2020.

Sopimusten mukaan Tampereen yliopisto ja teknillinen yliopisto (TTY) saavat vuosina 2017­–2020 yhteensä 4 miljoonan euron vuotuisen rahoituksen Tampere 3 -kokonaisuuden muodostamiseen ja sen alojen vahvistamiseen. Tämän lisäksi Tampereen ammattikorkeakoululle (Tamk) on myönnetty samaan tarkoitukseen 1,5 miljoonaa euroa vuodessa kaudelle 2017–2020.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Tampere 3 -rahoitus on ehdollista. Sopimusten mukaan siihen liittyviä kirjauksia voidaan vielä muuttaa tarvittaessa. Jos kokonaisuus ei etene suunnitellusti vuoden 2017 aikana, ministeriö poistaa Tampere 3 -rahoituksen tamperelaisten korkeakoulujen sopimuksista.

Rahoitus on ollut yksi Tampere 3 -hankkeen koetinkivistä.

Kolmen korkeakoulun yhdistämiseen tähtäävän Tampere 3 -hankkeen rahoitukselle luetellaan sopimuksissa lukuisia käyttökohteita, joista opiskelijoille näkyvät joustavat opintopolut, opiskelijan sähköiset palvelut ja digitaalisuus opetuksessa. Lisäksi tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on määrä yhdistää samaan kokonaisuuteen. Myös yrittäjyyden vahvistaminen ja kaupunkiympäristöjen nykyistä laajempi hyödyntäminen ovat sopimusten kirjauksissa.

Rahoitus on ollut yksi Tampere 3 -hankkeen koetinkivistä, sillä erityisesti TTY on vaatinut painokkaasti lisää rahaa uuden korkeakoulun perustamiseen. Viime syksynä TTY:n hallituksen näkemys oli, että siirtymävaiheen kustannuksiin tarvitaan 50 miljoonan euron lisärahoitusta. Se keskeyttikin korkeakoulufuusion valmistelun marraskuussa.

Sopimukset on päivätty 20. joulukuuta. TTY:n hallitus ilmoitti jatkavansa valmistelua vain muutamaa päivää tätä ennen. Tulosneuvotteluja käytiin jo viime keväänä, mutta sopimukset on julkaistu vasta tämän vuoden puolella.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. mielenkiintoista (22.3.2017 kello: 12:37)

      Mielenkiintoinen juttu. Joulukuussa samassa yhteydessä kun tiedotettiin TTY:n jatkavan fuusioitumista, tiedotettiin myös siitä, että opetusministeriö oli uhannut TTY:tä ylimääräisillä rahoitusneuvotteluilla, joissa rahoitukseen tehtäisiin todennäköisesti ylimääräinen leikkaus, jos TTY ei ole fuusiohankkeessa mukana. Yllä olevan uutisen mukaan 20.12.2017 päivätyssä sopimuksessa fuusioasiasta on kirjalliset kirjaukset rahoituksen ehtona. En ole juristi, enkä tunne yliopistolakia niin, että osaisin arvioida sitä, että missä määrin lain mukaan opetusministeriö saa painostaa esimerkiksi rahoitusneuvottelujen kautta yliopistoja haluamanlaiseensa toimintaan. Mutta olisi se kai ollut ainakin nätimpää, jos Tampere3-fuusiosta olisi päätetty autonomisesti yliopistojen sisällä, eikä opetusministeriön uhatessa leikata muussa tapauksessa rahoitusta. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisen rahoituksen Suomen muut monialaiset yliopistot ovat samalla kaudella sopimusneuvotteluissa saaneet.

      Tuossa yhteensä 22 miljoonan euron potissa lienee kyse opetusministeriön vuosittain yliopistoille muin kuin tulospisteperustein jakamasta valtion rahoitusosuudesta, jota tamperelaisetkin yliopistot ovat ennenkin saaneet, ja jota muutkin yliopistot Suomessa erilaisia vuosittaisia määriä saavat. Viime vuosina tulospisteisen rahoituksen osuutta on kutistettu, ja poliittisin perustein jaettavan valtion rahoituksen osuutta kasvatettu. Kaikki yliopistot saavat kai jonkun kokoisen miljoonapotin joka vuosi ”strategista” valtionrahoitusosuutta, mutta poliittisin perustein kunkin yliopiston suhteellista osuutta tuosta rahoituspotista voidaan kasvattaa tai kutistaa sen mukaan, minkä verran millekin yliopistolle milloinkin halutaan opetusministeriössä rahaa jakaa. 22 miljoonaa tarkoittaa 4 vuodelle jaettuna 5,5 miljoonaa euroa per vuosi. Kokonaisuudessaan yliopistojen valtionrahoituksesta 10 % jaetaan strategiaperusteisesti kaudella 2017-2020. Yliopistojen valtionrahoitusmallin kautta allokoidaan valtion rahaa vuosittain noin 1590 miljoonaa euroa, joten Suomen yliopistoille jaetaan yhteensä strategiaperusteista rahoitusta kaudella 2017-2020 yhteensä noin 160 miljoonaa euroa vuosi. Summa sisältänee muutakin strategista rahoitusta kuin sopimusneuvotteluissa jaettavan strategisen rahoitusosuuden.