Vanhan tilalle tulee uusi

Aino Heikkonen, teksti

Olipa kerran opiskelija, joka haki tarraa opiskelijakorttiinsa. ”Mitä ensi vuonna tapahtuu?” hän kysyi ylioppilaskunnan toimistosihteeriltä.

Varsin napakka kysymys, ajattelin, ja pohdin, mitähän toimistosihteeri vastaa. Tampereella sekä yliopistot että ylioppilaskunnat ovat sellaisessa myllerryksessä tulevina vuosina, että vuoden päästä tulevia tapahtumia on vaikea hahmottaa.

Jotta olemme kaikki samalla kartalla (tervetuloa uudet opiskelijat!), kerrattakoon. Ainakin se tiedetään, että Tampereen yliopisto, teknillinen yliopisto ja ammattikorkeakoulu aikovat lyödä hynttyyt yhteen näillä näkymin 1.1.2018. On syntymässä uusi yliopisto ja sille uusi ylioppilaskunta. Samassa korkeakouluyhteisössä oleva ammattikorkeakoulu mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä.

Myös muualla Suomessa ammattikorkeakoulut ja yliopistot tiivistävät yhteistyötään, joten suomalaisen koulutusjärjestelmän kahteen eri opintopolkuun tukeutuva malli muuttuu.

 

Tampereella käytännön sovellutuksia nähdään jo nyt. Ristiinopiskelu kolmen korkeakoulun välillä alkaa tänä syksynä. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat siis jo nyt valita kursseja eri opinahjoista.

Valittavana on yhteensä satoja kursseja kolmen korkeakoulun tarjonnasta kielikursseista oikeuteen ja markkinoinnista fysiikkaan. Pitkä kurssilistaus todistaa kiistatta sen, mitä Tampere 3:n puolestapuhujat ovat toitottaneet alusta saakka – opiskelijat hyötyvät, kun kurssivalikoima on entistä laajempi. Tutkinnoista voi rakentaa entistä yksilöllisempiä kokonaisuuksia.

Opiskelijat hyötyvät, kun kurssivalikoima on entistä laajempi.

Toivottavasti myös tutkintovaatimukset antavat myöden uudelle suuntaukselle. Pitkistä kurssilistauksista ei ole hyötyä, jos tutkintoihin ei sallita reilusti sivuaineita tai valinnaisia opintoja. Jouston lisäksi opintojen ohjauksen on oltava rautaista, jotta opiskelijat hahmottavat ison opinahjon loputtomat mahdollisuudet ja onnistuvat samalla pitämään opintonsa kuosissa.

 

Tätä kirjoitettaessa Tampere 3:sta puhutaan yhä sen työnimellä. Nimeä ei uudelle yliopistolle vielä ole, vaikka kilpailu aiheesta järjestettiin jo keväällä. Ennakkotietojen mukaan uutista odotettiin jo kesäkuun lopussa, mutta hiljaista on pitänyt.
Minua huolestuttaa, jos korkeakoulut eivät pääse aikataulussa yhteisymmärrykseen nimen kaltaisesta asiasta. Miten mahtaa käydä muissa yksityiskohdissa, joihin kuuluu opetuksen, henkilöstön ja tilojen kaltaisia kokonaisuuksia? 2018 häämöttää vuoden ja neljän kuukauden päässä.

Opiskelijan kysymys ensi vuoden tapahtumista on oleellinen, vaikka siihen vastaaminen onkin julkisuuteen tähän mennessä saatujen tietojen pohjalta hankalaa. Tietääkö kukaan?

Lopulta kävi ilmi, että opiskelijakorttiinsa tarraa noutamassa ollut opiskelija kartoitti kysymyksellään paljon arkisempia asioita kuin yliopiston tai ylioppilaskunnan tulevaisuutta.

Vain minä liitin ohimennen kuulemaani kysymykseen lisämerkityksiä. Opiskelija halusi tietää, mitä ensi vuonna tapahtuu, kun tarroille varatut paikat tulevat täyteen. Vastauskin oli yksinkertainen: vanha tarra irrotetaan ja sen tilalle liimataan uusi.

 

Kirjoittaja on Aviisin päätoimittaja.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"