Tampere 3
11.4.2017

Muutoksia yliopistosäätiön sääntöihin: kritiikkiä herättänyt kirjaus poistettu

Vitalii Krasnoselskyi/123rf

Milja Keinänen, teksti

Paljon kritiikkiä herättänyt kirjaus konsistorin puheenjohtajasta on poistettu Tampereen uuden yliopistosäätiön sääntöluonnoksista. Tämä käy ilmi Tampereen kaupunginhallituksen pöytäkirjan liitteistä.

Konsistori on säätiöyliopiston lakisääteinen monijäseninen hallintoelin, joka valitsee esimerkiksi yliopiston hallituksen ja päättää opetussuunnitelmista sekä tutkintovaatimuksista. Konsistorissa ovat edustettuina professorit, muu henkilökunta ja opiskelijat.

Sääntöjen uusimmassa versiossa todetaan aiemmasta poiketen, että konsistorin puheenjohtajasta määrätään yliopiston johtosäännössä. Johtosääntö on asiakirja, jossa lain mukaan määrätään yliopiston toiminnan ja hallinnon järjestämisestä.

 

Muutos säätiön sääntöihin on linjassa oikeustieteen tohtori Kaarlo Tuorin lausunnon kanssa. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn pyytämässä lausunnossa Tuori tuo esiin ongelman aikaisemmissa sääntöluonnoksissa: hänen mukaansa säätiön säännöissä ei lain mukaan edes voitaisi määrätä konsistorin puheenjohtajaa.

Kritiikistä huolimatta aiheesta oli vielä helmikuussa määrätty säätiön sääntöluonnoksissa. Niiden mukaan puheenjohtajana olisi toiminut rehtori tai hänen määräämänsä.

Sääntöluonnoksessa on kuitenkin edelleen mukana kohtia, joiden lainmukaisuutta on epäilty. Tuorin lausunnon mukaan ristiriitoja liittyy esimerkiksi uuden yliopiston hallituksen valintaan.

Säätiön perustamisasiakirjat allekirjoitetaan 20. huhtikuuta Tampereen Raatihuoneella.

 

Lue, miten tuoreita sääntöluonnoksia on kommentoitu Tampere 3 -ohjausryhmän jäsenen Frans Mäyrän ja kaupunginvaltuutetun Jaakko Mustakallion blogeissa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Jihnny (2.11.2017 kello: 13:12)

      Mikä lain pykälä puhuu konsistorista? Kysynpä vaan… Finlex