Uutiset
14.12.2017

Seksuaalinen häirintä on vähentynyt yliopistolla – Joka toisessa tapauksessa toinen osapuoli on opiskelija

TUUKKA TUOMASJUKKA, TEKSTI

 

 

MYÖS YLIOPISTOLLA on omat häirintäyhdyshenkilöt henkilökuntaa varten.

Tehtävässä kaksi vuosikymmentä toiminut henkilöstönkehittämispäällikkö Päivi Salojärvi arvioi, että seksuaalisesta häirinnästä tulee vuosittain noin kaksi yhteydenottoa.

Yhteydenotot ovat Salojärven mukaan vähentyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Aiemmin tapauksia oli vuodessa noin 4–5. Salojärvi ei kuitenkaan usko, että tapauksia jäisi nykyään kertomatta.

– Uskon, että seksuaalinen häirintä on vähentynyt. Kynnys ongelmista kertomiseen on madaltunut, ja olemme työskennelleet aktiivisesti asian edistämiseksi.

 

SALOJÄRVEN MUKAAN puolessa häirintätapauksista toinen osapuoli on opiskelija. Noin kerran kolmessa vuodessa on myös tapauksia, joissa henkilökunnan edustaja kokee tulleensa opiskelijan häiritsemäksi. Useimmiten tilanteista on Salojärven mukaan selvitty keskustelemalla. Toisinaan on annettu puhutteluita ja muutamissa tilanteissa asian on käsitellyt yliopiston johto. Tällöin henkilö on voinut saada kirjallisen varoituksen tai hänet on pidätetty tietyistä työtehtävistä

Helsingin Sanomat kirjoitti marraskuussa, että Kallion lukion häirinnästä epäilty lehtori olisi 90-luvun lopulla häirinnyt myös Tampereen yliopiston opiskelijoita. HS:n mukaan oppiaineen silloinen professori ei pitänyt syytöksiä uskottavana. Salojärvi ei tunne tapausta. Hänen mukaansa HS:n kuvaus ei muistuta yliopiston toimintatapaa.

– Asia on sen kaltainen, että se pitää ottaa vakavasti. Yksi henkilö ei voi todeta, että tapaus ei ole uskottava.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"